Harry Potter-vecka ökade läsandet hos barnen i Hoting

Elevhemmet Hufflepuffs föreståndare, professor Sprout, alias Annelie Löfgren.

HOTING (SGT) Biblioteket i Hoting ska läggas ned, och nu gör lärarna vid Centralskolan sitt bästa för att öka läslusten hos högstadieeleverna. Därav en temavecka som ägnades åt Harry Potter.
När ungdomarna kom till sin skola var den sig inte riktigt lik. Skolan var under en vecka förvandlad till Harry Potters internatskola Hogwarts. Temaveckorna varierar och tidigare hade skolan ett hembygdstema.
– Grunden till den här temaveckan är att öka läslusten med Harry Potter som inspiration. Vi lärare valde att vi skulle ikläda oss rollerna som professorer för att undvika att det blev en tävling mellan eleverna om bästa utstyrsel, berättar Anneli Löfgren, hemkunskapslärare.
Skolvärdinnan Birgitta Strandh blev husalfen Dobby, och hon hade fullt upp med att förklara för de mindre barnen från förskolan, som delar ingång med högstadiet, att hon inte var en häxa.
– Jag fick ta av mig öronen och näsan och visa att jag är snäll, skrattar hon.
–Det har så klart varit vanliga lektioner, men på kemilektionen fick eleverna till exempel göra en trolldryck och redovisa resultatet med en laboratorierapport. Till nästan alla lektioner har lärarna högläst ett stycke ur någon av Harry Potter-böckerna som passar till det lektionen handlar om.
Eleverna har lottats in på Hogwarts olika elevhem. Under veckan har det förutom vanliga lektioner också varit samarbetsövningar och en trekamp mellan elevhemmen. Fredagen avslutades med en quidditch-cup samt fika och prisutdelning. Pluspoäng har delats ut till de som gjort något alldeles extra och till exempel hjälpt kamrater eller gjort något alldeles oombedd, säger Anneli.
Även minuspoäng har delats ut vid till exempel olämpligt uppförande eller borttappad trollstav i sann Harry Potter-anda.
En helg tog det för de hängivna lärarna att ställa i ordning Centralskolan till internatskolan Hogwarts med elevhemmet Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw och Slytherin. De många trapporna i berättelsen om Hogwarts fick sin motsvarighet i Centralskolan med Astrologitornet högst upp, där lektioner hölls i en spännande mörkläggning. Fantasin hade inga gränser, och trollspön som tillverkats av eleverna på slöjdlektionen kom till användning. Åtminstone en ung man berättade att jo, visst, nu ska han i alla fall läsa mer om Harry Potter.
Text och foto: Inger Kraft Etzler