De kör grillat i Imnäs

Christer Karlsson och Li Berglund. Foto: Inger Kraft Etzler.

IMNÄS/RAMSELE (SGT) En elektriker och en systembolagsanställd från Stockholm hittade till slut sitt hem i Imnäs. Nu driver det äkta paret Christer Karlsson och Li Berglund två verksamheter med utgångspunkt från Christer familjegård.
– Jag jobbar 50/50 i våra företaget, det vill säga 50 timmar i veckan åt Grillat i Imnäs och 50 timmar i veckan åt Imnäs Elektriska, skrattar Christer.
– Och jag sköter det administrativa, säger Li.
– Grillat i Imnäs började som ett hobbyprojekt kan man säga, men det har eskalerat. Det bottnar väl i mitt matlagningsintresse. Vi lade upp bilder på Facebook och visade våra alster, och jag och min yngste son gjorde hamburgarexperiment och hade som grej att lägga upp bilder varje tisdag, veckans tråkigaste dag. Det blev ”Burger Tuesday”. Så länge det pågick hittade vi på 240 olika hamburgare och det pågick tills han flyttade hemifrån, berättar Christer.
– Vi har bara gått ut via Facebook, ingen annan reklam eller marknadsföring. Just nu är det kaos och vi flyttar runt grejer för fullt för att färdigställa ”gamhuset” där vi ska ha julbord med start i mitten av november. Det börjar bli fullbokat, konstaterar Li.
Paret vittnar om ett rejält intresse för barbecue (BBQ) och experimenterar med råvarorna och smaken och får trots bristen på reklam ett omvittnat positivt gensvar. Det där hobbyprojektet som startade med att laga mat hemma hos vänner och bekanta har landat i att det blir fullbokat långt före öppningstiderna.
Kräsna matgäster hittar vägen till Imnäs vid Faxälven och kommer från hela Jämtland och Ångermanland. På köpet får de ett levande landskap vid kanten av Faxälven med betande djur.
En sorts professionell hemma-hos-grillning har utvecklats till ett eget företag med en omsättning på omkring en miljon kronor.
– Vi gör en BBQ med personlig twist. Jag har aldrig varit i USA, men ändå… Hemligheten med BBQ är att temperaturen i grillen inte ska vara över 120 grader, för då blir det grillat. Bäst är att hålla temperaturen i köttet mellan 70-72 grader under några timmar då ligamenten smälter men inte fettet. Och när det gäller ribs så får de inte vara för möra. Först när man biter i köttet ska det släppa benet. Jag tror, fast jag har inte kollat noga, att vi är den enda äkta BBQ-restaurangen norr om Dalälven.
– Hamburgerkedjornas BBQ är inte äkta, de kör i ugn och har rök-arom på grejerna. Briskets (oxbringa) är en riktig storsäljare. Det kräver nitton timmar i röken. Burnt Ends (långgrillad karré) brässerad i BBQ-sås är en annan efterfrågad rätt. Allt kött kommer från lokala uppfödare. Men vi har nästan aldrig kyckling för vi får inte tag i närodlat. Det är viktigt med ”relationsmat”. Vi har också alltid lax och då från Ångermanälven, säger Christer, som har varit en hängiven sportfiskare, men som inte hinner med det så mycket nu för tiden.
Grillat i Imnäs tar också emot beställningar på catering. Nu närmast väntar ett 70-årskalas med 100 gäster. Det är nog så att sju-åtta frysar behövs för att tillgodose efterfrågan. På Lastbilsträffen i Ramsele gick det till exempel åt omkring 2000 burgare.
Förra året togs beslutet att skilja på elfirman och Grillat i Imnäs. Det hade växt på båda kanterna. Li som sköter allt det där bakom som inte märks berättar om det kommande julbordet.
– Det blir traditionella sillar, men även BBQ-sill, kebab-sill och chimichurri-sill.
– Och Satan-i-Gatan-sill, kompletterar Christer.
– När vi haft privata midsommarfester så passar vi på att experimentera. På julbordet blir det också tre sorters lax, kanelfläsk och Moose Balls, köttbullar fyllda med mozzarella, tjocka revben. Skinka förstås och bbq-skinka. Vi har inte prinskorv, säger han.
– Förra vintern skulle vi inte ha öppet, men folk bokade in sig i alla fall, och där stod jag och grillade i 30 graders kyla. Alla tänkbara värmekällor användes och ingen frös i alla fall inomhus, säger företagaren Christer, som också är i vice ordförande i företagarföreningen i Ramsele.
– Vi har pratat om att växa, men vi vill inte bli så mycket större. Vi vill inte vara grillkiosk utan behålla exklusiviteten, säger Li.
Text: Inger Kraft Etzler