Hedenvind­priset delades ut i Strömsund

– Nu har jag fått pris efter båda grindstolparna i arbetarlitteraturen, Martin Koch och Gustav Hedenvind, sade en glad Bernt Olov Andersson.

STRÖMSUND (SGT) Årets Hedenvind-pristagare Bernt Olov Andersson var mycket glad över priset som han fick ta emot på biblioteket i Strömsund. Det var den fyrtionde pristagaren i raden av välkända författare som fått Hedenvindplaketten och som skriver i Gustav Hedenvind-Erikssons anda.
– ”Fan, man skulle haft Hedenvindpriset också” tänkte jag när jag fick ta emot Martin Kochs pris 1992. Nu har jag båda grindstolparna från arbetarlitteraturen, sade en nöjd Bernt Olov Andersson.
Han debuterade som poet, men träffade på Stig Sjödin som blev en uppmuntrande författarkollega och som bidrog till att han så småningom landade i att skriva prosa.
– Om några veckor kommer det dock en cd med vistexter av mig. ”Finnskogslars Visor”, musiken har jag inte komponerat, men jag har också varit trubadur, berättade författaren för en intresserad skara biblioteksbesökare som också fick höra Hans-Erik Jansson som underhöll med gitarr och sång.
I sitt tal till pristagaren läste kulturnämndens ordförande Lena Johansson upp det anförande som en av Hedenvinds döttrar höll när Gustav Hedenvinds barn skänkte en minnestavla till Hedenvindskolan. Hon citerade:
”Kunskap är lätt att bära
Kunskap har du alltid med dig
Kunskap kan ingen ta ifrån dig”
Några minnesord som går igen hos Bernt Olov Andersson.
– Det blir en bok då och då, men jag gör mycket för att slippa skriva. Det blir många sidospår. Mitt motto är att skriva för de som inte har någon röst. Jag har ju den kunskapen och det är sällan vanliga arbetare kommer till tals. Från början var jag industriarbetare och arbetade på bruket i Sandviken. Det är brukssamhället jag känner till, och jag har arbetat i byggsvängen. Hedenvind och jag har en liknande uppväxt med till exempel samma förhållande till våra pappor. I min släkt finns ingen som hade litterära ambitioner, men min mormor Engla var en stor muntlig berättare. Som ung läste jag ingenting, min slukarperiod kom efter tjugoårsåldern. Människor är sig lika oavsett vilket tid man lever i, sade Bernt Olov som skrivit böcker i fyrtio år.
Stora förbilder för författaren är både tidigare mottagare av Hedenvindpriset: Stig Sjödin och Karl Rune Nordkvist, och att Hedenvind går igenom i Bernt Olov Anderssons författarskap märks inte minst i hans senaste bok, ”Den osynliga nåden. Minnen och gestaltningar”.
Text och foto: Inger Kraft Etzler