Musikaliskt sommarcafé i Storfinnforsen

Kapellmästaren Sven-Åke Carlsson, Britt-Marie Sörensson, bandmedlemmen Nisse Nilsson och Berndt Lagerstedt.

RAMSELE/STORFINNFORSEN (SGT) En liten skojskylt ligger i ett hörn vid entrén till Café Storfinnforsen: ”Kör sakta, lekande pensionärer”. Det visar sig stämma, men bara något så när. Pensionärerna Britt-Marie Sörensson och Berndt Lagerstedt, som driver fik och restaurang, tänker trappa ner. I ett meddelande på Facebook skriver Britt-Marie att de bara kommer att ta emot gäster sista helgen i månaden och inte som nu varje helg, förutom att beställningar kan göras.
– Då lovar vi att laga massor av mat med kärlek och omtanke, skriver hon.
Det är så folk från när och fjärran vill ha det. Och det ska inte vara utan kålpuddingen och inte utan musik.
Senast var det Ramzel – det lokala bandet från Ramsele – som svarade för underhållningen och samtidigt passade på att släppa en skiva. Det fem man starka bandet består av musiker från Ramsele och Junsele och skivförsäljningen går galant. Någon räknade till 120 besökare som på releasepartyt passade på att köpa CD:n som innehåller låtar av olika genrer; dängor, schlager, rock och visor finns på repertoaren.
– Vi var lite oroliga hur det skulle gå med vårt skivsläpp, och jag sa att kommer det 25-30 personer blir det i varje fall ingen flopp. Vi är nog nästan unika som har ett helt band som är lokalt, säger kapellmästaren Sven-Åke Carlsson.
– Vi är fyra pensionärer och en ungdom, skrattar gitarristen och sångaren Nisse Nilsson, som den här gången är med vid den improviserade träffen i Storfinnforsen.
– De spelar ärlig musik. Det är live alltihop och ingenting är förinspelat. Det är så vi vill ha det hos oss, menar Britt-Marie.
– Ramzel har blivit vårt husband, säger Britt-Marie och suffleras av partnern Berndt, som brukar showa tillsammans med bandet.
Han har ett förflutet i Sikåsrevyn, och vet att skoja till det.
Kommande datum med servering av den rikhaltiga buffén blir helgen 29-30 juni och så lokalt, traditionellt midsommarfirande med knytkalas för invånarna i Flyn och Storfinnforsen.
Fler musiker är väntade under säsongen, men säkerligen förblir Ramzelgänget Storfinnforsen troget.
– Vi kommer att fortsätta med beställningar, att göra kalas och ha öppet för konferenser och släktträffar. Då vet vi ju hur många som kommer. Och så blir det som sagt mer musik i Café Storfinnforsen, säger Berndt och tillägger att det är ju bara de två som har hand om ruljangsen.
– Britt Marie i köket och jag serverar, säger han.
Nu ska inte hela veckorna bara gå åt till att sköta verksamheten. Paret, som hyr själva ”Forsgården” av Flyns Storfinnforsens byalag, har hållit igång i närmare tio år.
– Det var fantastiskt när de drog igång, inflikar en stamgäst på besök.
– Det har varit för mycket, men vi försöker nu med musik en gång i månaden. Vi ska ha roligt ändå, men vi måste ha lite ledigt, säger paret i Café Storfinnforsen.
Verksamheten fortsätter, nästan som vanligt, men i något mindre omfattning.
– Glöm inte omeletten på buffén, säger Nisse, och tycks tala också för de bandmedlemmar som inte var med den här gången.
Text och foto: Inger Kraft Etzler