Hoting laddar upp för året stora travfest

Folkfest på Hotingtravet. Leif Loket Olsson i högform brukar sälja lotter med stor åtgång.

HOTING (SGT) Han har varit arg hela våren, Sven Olof Lindman, Hotingtravets motor. – Förra året hade vi 15-16 totomater som man kunde spela på hästarna i. I år, när monopolet släppts, så har vi bara fått en tilldelning med fyra automater. Men tack vare att vi har bra statistik så har jag lyckats med att få hit åtminstone åtta maskiner och har lyckats lindra skadan.
– Men det här drabbar alla små travbanor, jag tycker synd om Lycksele och Oviken som inte får upp antalet automater, säger Sven Olof Lindman.
Travet brukar kunna ta emot i snitt mer än 2000 människor, som också passar på att ta semester, hälsa på släkt och vänner.
– ATG vill att folk ska spela på dator och telefon, men det ställer till det för oss. Folk ska legitimera sig, apparaterna hinner inte med. Beslutet om att monopolet upphör kom för snabbt, det kan bli svårt att få folk att spela och de kanske lämnar travet och är förbannade. Vi är vanemänniskor, publiken vill titta på hästarna, se defilering och provstarter och sedan gå och spela. Nu kan det bli köer och man hinner inte fram till luckorna. Det ställer till det med kombinationen upplevelse med trav och spel på travbanorna. Det folk kommer att minnas är att de inte hann spela, tidigare mindes man att man såg en fin häst. Det har blivit en riktig käftsmäll med nyordningen och gruppen som sitter i toton får ta emot mycket skäll, säger Sven Olof.
– Traditionen med trav hålls vid liv i Hoting! Det är som en happening den här travveckan, även om det inte är mycket hästar kvar i området. Det har varit festrikt och fortsätter så. Ekonomiskt har vi det ganska bra, för vi har fått mer pengar från Sveriges Travsport och ATG, men vi ska också leva ett år på det och hålla banor och stall i skick, säger Sven Olof.
Det verkar som att travintresset håller i sig, men som utomhusarrangemang är det oerhört väderberoende. Strömavbrottet för två år sedan har helgarderats med ett elverk som är kopplat och klart för start när hästar och kuskar är på gång.
– Vid dåligt väder blir man på dåligt humör och när solen skiner är det tvärtom! Tillsammans med Dannero och Bergsåker jobbar vi med ett ponnyläger några veckor efter travet, och vi hoppas att ponnyfolket kommer tillbaka. En del skaffar stora hästar och vår förhoppning är att de hittar tillbaka hit igen, säger Sven Olof.
En som återkommer och är Hotingtravet trogen är Leif ”Loket” Olsson, en rikskändis, som grejar att sälja mycket lotter och ta folk på rätt sätt. En riktig ambassadör för svensk trav hittar också vägen till Hoting, Anders Lindqvist kommer nu resande från sitt stall utanför Paris för andra året.
De många arbetskvällarna med travets folk ger resultat, och nu är det bara att hoppas på vädret.
Text och foto: Inger Kraft Etzler