Poppis med popup-loppis i Ramsele

Lise Frestadius älskar loppisar, och gör glatt sina timmar i Pop-Up butiken.

RAMSELE (SGT) Stora, välkända kedjor med exklusiva varumärken öppnar Pop-up-butiker. I köpcentrum runtom i landet har gigantiska, tillfälliga butiker poppat upp. Till midsommaren för tre år sedan startades en pop-up-loppis i Ramsele.
– Tanken var att den bara skulle finnas över sommaren, men det var så många som ville att den skulle bli kvar och det är den! säger initiativtagaren Ewa Näslund.
Det finns nu två välrenommerade loppisar i byn, Pop-up butiken och Röda Korset och så någon enstaka privatperson som har försäljning på den egna gården.
I Pop-uppen hyrs en hylla, försäljaren får ett nummer att klistra på sina prylar, betalar en månadshyra och ska arbeta tre timmar i månaden i affären. 25 personer finns på listan och det går att ställa sig i kö för att vara med.
– Det lönar sig att vara här, säger Lise Frestadius, som tagit på sig ett pass en solig lördag.
– Jag är en loppismänniska och jag brukar gå olika varv för att få syn på allt. Vi brukar ha teman i skyltfönstren och då plockar vi grejer från olika hyllor. Det kan vara till studenten, bröllop, påsk och jul. Nu har jag tagit fram en gul klänning, det är ju årets färg, berättar Lise.
I affären finns allt: Husgeråd, prydnadssaker, barnvagnar och barnkläder, växter, skor, smycken, gamla föremål av diverse slag. Det finns fasta öppettider torsdag till lördag, men det händer att det också blir ”spontanöppet”. Det är inte bara en fruntimmersaffär, bland försäljarna finns också sju män. Nu väntar en träff i butiken för alla loppisförsäljarna.
– Det finns ju inget annat ställe att träffas på sedan fiket försvann. Vi har ett kanonläge mittemot den enda mataffären i Ramsele och det kommer in mycket folk hela tiden, det är så roligt, säger Lise.
Röda Korsets loppis har inte ett lika synligt läge, men fyller ett helt hus med prylar. Där är det öppet varje dag. Extra glädje råder eftersom ”årets julklapp” blev återbruk, vilket lockade många. Verksamheten kan dra in mellan 15-20 000 kronor varje månad, vilket vittnar om att det är populärt att fynda i loppisen.
– Idag kan vi kanske få in 3 000 kronor och då är det ändå halva priset, berättar föreståndaren Mari Karlsson Lundin.
Ramseles Röda Korsgrupp ingår, tillsammans med Junsele, Helgum och Långsele, sedan ett par år tillbaka i Nipdalens Röda Kors.
– Den största gruppen är i Ramsele, men totalt är det 200 medlemmar, berättar Carina Jonsson, som är kretsordförande. Vid SGT:s besök står hon vid en öppen eld och hanterar en stekpanna för att göra kolbullar. Det är Röda Korsets dag och många besökare tittar in för att både göra fynd och helt enkelt för att umgås.
Det råder ingen konkurrens mellan Pop-uppen och Röda Korset.
– Om någon söker något särskilt som inte finns hos oss så hänvisar vi till Röda Korset och de gör likadant, säger Lise i Pop-uppen.
Inger Kraft Etzler
Text och foto