Längdskidåkningen har fått nytt liv i Föllinge Rekorddeltagande i anrika Föllingeloppet

Alla delar av Jämtland fanns representerade i herrarnas toppkvintett med (fr. vänster i bild) Åres John Lagerskog, Strömsunds Magnus Näslund, Offerdals Mattias Bångman och Östersunds Patrik Tallbom.

FÖLLINGE (SGT) På 1960-talet vallfärdade tusentals åskådare till den lilla byn med 485 invånare. Ragnar ”Föllinge” Persson var namnet som visade vägen den gången. Under drygt två decennier runt millenieskiftet fick spåren sedan ses igensnöade innan ett nytt skidliv börjat sjuda i byn igen. Föllingeloppet växer och skolbarnen åker skidor på lunchrasterna.
För några veckor sedan avgjordes den tredje upplagan av den moderna tidens Föllingeloppet.
Tävlingen har urstarka anor efter att ha samlat landets bästa åkare för mästerskapsuttagningar på 1960- och 70-talet och myterna är många från tävlingarna som många tusen åskådare vallfärdade till.
Bland annat ska Sixten Jernberg under ett år ha parkerat bilen en mil innan byn, värmt upp vid en parkeringsficka och sedan anlänt till Föllinge tre minuter innan start. Motivet till den udda uppvärmningen var att Jernberg ansåg sig själv vara uttagen till OS 1964 – men likväl beordrades av landslagsledningen till uttagningarna i Föllinge. Stor kalabalik utbröt på tävlingsarenan när arrangör och landslagsledning inte såg skymten av någon Jernberg.
– Det finns en enorm historik runt den tidens skidåkning, halva byn är som ett Ragnar Persson-museum och gubbarna från förr lyser verkligen upp nu när Föllinge IK börjar få fart på skidåkningen igen, säger Andreas Johansson, som är Föllingeloppets tävlingsledare.
När Johansson flyttade till byn för drygt fem år sedan blev han snabbt varse om anorna. De äldre refererade bland annat till delar av terrängen med namn som ”OS-slingan”.
– I samband med min inflyttning blev vi ganska snabbt ett bra gäng som kom fram till att vi skulle se till att nyttja all den kunskap som finns i byn. Alla äldre, som var med under guldåren, är extremt arbetsvilliga och trots att byn inte ens har 500 invånare är det aldrig några problem att samla 50 funktionärer till Föllingeloppet, konstaterar Anderas Johansson.
– På fem år har träningsverksamheten gått från väldigt nära noll till att samla uppåt 30 barn i åldrar från sex till tolv år. Man jobbar utifrån den gamla skolan och samlar nästan exakt samma ungdomsgäng för fotboll på somrarna som för skidor på vintrarna.
– Vi kom tidigt fram till att ungdomarna drar varandra och satsade därför hårt på att, tillsammans med skolan, köpa in många och bra skidutrustningar. Idag rusar skolbarnen ut till skidförrådet på lunchrasten för att leka på längdskidor, säger Andreas Johansson.
Det nya Föllinge IK är dock i ett tidigt stadie och de skidglada ungdomarna är ännu inte äldre än att de under tävlingarna förpassasades till att servera dricka åt deltagarna, som valde mellan ett eller två varv på den 22 kilometer långa banan.
I förhoppningsfull väntan på en ny Ragnar ”Föllinge” Persson fick byborna istället se grannorten sticka av med en dubbelseger, när offerdalskusinerna Mattias och Evelina Bångman stack av med varsin seger i 44-kilometersklassen.
– Jättefint arrangemang. Det är sällan lokala långlopp lyckas få till hårt underlag med bra stavfäste, men Föllinge IK har gjort ett bra jobb och loppet har alla förutsättningar att bli riktigt stort, säger damvinnaren Evelina Bångman, som kom loss från tvåan Sara Jakobsson (tidigare Lindborg) på det andra varvet i den tre kilometer långa slakmotan.
Drygt 100 deltagare genomförde årets upplaga av Föllingeloppet.

Foto: Helena Göransson