Storsatsning på restaurang Fjällsikten i Kyrktåsjö

Anders Jonsson från Dorotea driver sedan förra året Restaurang Fjällsikten på Tåsjöberget. Han har många tankar och idéer för verksamheten. ”Jag trivs oerhört bra här på berget, potentialen för anläggningen är hur stor som helst”, säger han.

KYRKTÅSJÖ (SGT) Anders Jonsson har under flera år drivit Lapland Explorer i Dorotea. Nu har han tagit klivet över länsgränsen och satsar stort på Fjällsikten i Kyrktåsjö. Han ser stor potential i den anrika anläggningen.
– Stället ligger perfekt och går att utveckla på många sätt. Här ska gästerna få en magisk upplevelse, säger han.
Restaurang Fjällsikten och de sex parhusen ligger på Tåsjöberget, Ångermanlands högsta punkt med 635 meter över havet. Här är utsikten hänförande, en vacker dag syns både Borgafjäll, Marsfjällen och Åreskutan.
Anrik anläggning
I februari förra året tog Anders Jonsson från Dorotea över som arrendator efter att ägaren Tåsjöberget Fritidsanläggningar AB under en tid drivit verksamheten och hållit restaurangen öppen en gång i månaden.
– Det här är en anrik anläggning som funnits länge, det är många som har minnen härifrån, inte minst från när slalombacken var igång under 1970- och 1980-talen. Därför känns det väldigt roligt att få ta över. Jag fick en sån där Pippi Långstrump-idé: ”Det här har jag aldrig provat så det ska jag nog klara av”, säger Anders och skrattar.
Lugnet och omgivningarna lockar
Han har under flera år drivit Lapland Explorer i Dorotea med fokus på aktiviteter och guidning med bland annat skoter och UTV (terrängfordon). På Fjällsikten är planen att utveckla den biten vid sidan av bland annat stuguthyrning, konferenser, bröllop, begravningsfika, middagar, pub och evenemang av olika slag året om.
– Fjällsikten ligger perfekt. Här är tyst och stilla och jag ser stor potential, bland annat inom jakt och fiske. Hela Europa vill norrut, vi har redan idag många utländska gäster. Vi trodde att vintersäsongen skulle vara vår högsäsong men det har varit i princip fullbokat sedan augusti. Det är naturen, lugnet och omgivningarna som lockar och skapar en magisk upplevelse, säger Anders.
TV-team på besök
Att området är intressant som fiskedestination står klart, under sommaren var ett filmteam på plats under ledning av fiskeexperten Johan Broman. Materialet ska sändas på tv under mars. Vendela Lindström från Kyrktåsjö stekte kolbullar åt hela teamet på Risholmen.
– Det var en häftig upplevelse, de var lika tagna av miljön och djurlivet som skotergästerna jag brukar guida. Miljön är fantastisk och idag, när många är stressade och inte mår bra, är den viktig, inte minst för återhämtning. Ingen går oberörd härifrån, säger Vendela, som jobbat på Fjällsikten sedan nystarten.
Sedan i höstas förstärker Ingrid Henriksson, även hon från Kyrktåsjö, i restaurangen.
Hektiskt första år
Första året har varit hektiskt och lärorikt. I somras gick mellan 200 och 300 timmar åt till att röja, bredda och fixa broar längs eftersatta skoterleder. Inför vintersäsongen är det nu möjligt att åka både till Strömsund, Borgafjäll och Dorotea samt vidare norrut mot Sollefteå.
– Det är en satsning vi tror på, vi hade många skoterturister ifjol och nu är förutsättningarna än bättre. Det kostar mer än vad det ger, men är en viktig pusselbit för att skapa en trevlig helhetsupplevelse för våra gäster, säger Anders.
Med start i februari blir det både skoterorientering och en veteranskotercup i Fjällsiktens regi och Tåsjö snöskoterklubb arrangerar SM-deltävlingar i skotercross på Tåsjöbergsbanan som ligger i gamla slalombacken.
– Veteranskotertävlingen vi körde förra året blev en succé, därför var det självklart att utveckla konceptet. Vi prioriterar också att hålla hög kvalitet på skidspåren, säger Anders.
Planer på vandringsmecka
Planerna inför framtiden är många. Utmaningen ligger i att hinna med allt – och att hitta personal. Bland annat vill han utveckla vandringslederna i området. I samarbete med Dorro Camp tittar Fjällsikten nu på möjligheten att göra en vandringsled in i Lappland till Dorotea. Drömmen är att skapa ett vandringsmecka.
– Vi har gott om idéer och tankar inför framtiden. Jag har alltid varit kreativ så att vara egen företagare passar mig. Det är häftigt att få göra som man vill, säger Anders Jonsson och skrattar.
Pernilla Gunnarsdotter Persson