Renen Vide, bandvagn och hantverk på julmarknaden

Ullis med renen Vide ställer upp för fotografering.Ullis med renen Vide ställer upp för fotografering.

STRÖMSUND (SGT) Tomten i Storstugan på Hembygdsgården hade fullt upp med att skriva önskelistor från alla barn som besökte julmarknaden i Strömsund. Julklappsönskningarna var breda och fylldes på av hoppfulla ungar med allt från ”hjälm med galler”, gosedjur, smink och smarta mobiltelefoner av senaste modell.
Snöbrist, men ändå rådde julstämning när Hembygdsföreningen höll julmarknad för första gången i egen regi. Hantverk, bakverk, kolbullar, tomtegranar och aktiviteter av allehanda slag lockade en strid ström av besökare trots gråvädret.
Husen runt om med smedjan, kåtan, storstugan och immerkojan höll öppet. Ung företagsamhet med kreatörer från Hjalmar Strömerskolan visade sig på styva linan, skolklasser kunde förstärka klasskassan och några av Strömsunds egna butiker fanns på plats.
En julmarknadsgrupp, med Anna Gillgren i spetsen, hade sett till att det var stor variation i allt som hände. Om inte Räddningstjänsten fått rycka ut så hade de funnits med från början, men de blev nu något försenad innan brandbilen kunde visas upp. Hemvärnet bjöd på åktur i bandvagn, men mer traditionell åktur blev det också i häst och vagn.
Ulrika ”Ullis” Andreasson var på plats i ett hägn där den specialtränade renen Vide som fick visa både sina konster och tålamod när det blev fotografering med många barn.
Rotary, Hörnet, Ica och Coop, Köpmanna- och Hembygdsföreningen, alla samarbetade och skolan är alltid med!
Inger Kraft Etzler