Skördedag gav höstsoppa i Fyrås

Mats Gärd bjuder in till skördefest med bland annat egna äpplen från Fyrås gård.

FYRÅS (SGT) Mats och Fredrik Gärd stods som vanligt sedan några år tillbaka för höstens skördefest på Fyrås gård. Folk kom i strid ström och ville ta del av gårdens rika utbud. En traditionell höstsoppa och äppelpaj med ingredienser från gården fanns att inmundiga. Kocken heter Mats Gärd.
– Framöver måste vi trappa ner verksamheten för allmänheten på gården. Vi måste tona ner p g a politiken i mitt liv, säger Mats Gärd. Mats är aktiv i centerpartiet både kommunalt och i regionen och är vice ordförande i Hushållningssällskapet i Jämtland som tillsammans med Torsta AB äger själva plattformen för skördefest runt om i hela länet. Men skördefesten på hösten är inte i rikszonen. Den blåsiga höstdagen väntades 300-400 besökare till gården. Skördefesten på Fyrås gård innebar också försäljning av närproducerad ost, bär, sylt och saft. Och Fredrik Gärd (som bara kan koka tevatten) bjöd besökande barn på en ridtur.
– Vi vill synliggöra livsmedelsproduktionen i Jämtland, och se till att folk får komma och se ett levande jordbruk. Här på gården har vi köttproduktion och är helt självförsörjande på kött. Att bara säga att vi ska sluta äta kött är fel. Man ska skilja på kött och kött och undvika dåligt importerat kött. Svenskt kött är bra, närproducerat i Jämtland är bra. Här betar djur som bara äter gräs och inte något konstgjort foder, säger Mats Gärd.
– Min livsideologi stämmer med min politiska åsikt. Man ska kunna verka och bo där man vill. Vi lever i ett paradis, och vi har bra demokrati i vårt land. Det måste man kämpa för varje dag, säger Mats.
Kocken/politikern Mats som är uppväxt på en gård och har alltid gillat att laga mat och att äta mat.
– Jag är en nörd när det gäller mat. Jag blir lätt matlessen om jag inte får variera mig. Jag vill ha variationen och bredden av all mat – fläsk, kött, gås, lamm, älg, rådjur! Gässen på gården är vår hobby, tillägger han och berättar att den privata kvällsmiddagen kommer att bli kyckling i salvia och tomatsmörsås. Skördefestens besökare kunde njuta av en höstsoppa som bestod av rotsaker, nötfärs från fjällkokalv, creme fraiche, kryddor och mjölk. Typisk höstsoppa?
Inger Kraft Etzler