Slutdansat på Åbacka – Den kollapsade dansbanan rivs

Dansbanedelen kollapsade under vinterns snötryck. Serveringsdelen är fortfarande intakt och går kanske att använda i framtiden.

TULLINGSÅS (SGT) Nu går gamla Åbacka i Tullingsås slutligen i graven. Det anrika dansstället kollapsade totalt den snörika vintern och står fortfarande och ser eländigt ut efter snökraschen. För mer än sextio år sedan invigdes dansbanan som byggdes av byborna. Ägare är Tullingsås Byförening.
– Vi väntar nu på en entreprenör som ska lämna en offert för rivning. Vi har en bra försäkring så vi klarar av det. Men vi kan inte bygga upp igen, det kostar för mycket, säger Maud Persson, ordförande i byföreningen.
– Det verkar som att serveringsdelen är intakt, men det kan vi inte se förrän den andra delen är riven. Många tycker att det känns tokigt att riva bort alltihop. Vi kan ju använda serveringen för t ex surströmmingsfest eller andra sammankomster, kanske hyra ut. Lokalen är varmbonad, säger Maud.
– Vi har stött och blött, men det är ingen mening att bygga upp dansbanan. Det går inte att ordna allmän dans, det kommer ju inga människor och så ska det vara tillstånd som kostar pengar om man vill servera alkohol. Se bara på Dunder, där var det ingen dans heller. Folk sitter ju bara i öltältet. Vi har begärt in offert för ett par veckor sedan, och nu väntar vi bara på att kunna börja diskussion med försäkringsbolaget. Det är svårt att räkna på vad det kostar att frakta bort, och som förening kostar det att lämna till återvinningscentralen. Det är bara att hoppas på att det inte blir några större kostnader för oss, säger Maud Persson.
Inger Kraft Etzler, text
Lina Wahlnemo, foto