Fjällsjöskolan en riktig långbänk

Ida Ledin och Molly Jönsson väntar på skjuts till skolan.

BACKE (SGT) Fuktproblem och byggarbeten klarades inte av under sommarlovet så hela lågstadiet och en mellanstadieklass kunde inte börja i Fjällsjöskolan när höstterminen startade. Barnen får nu i stället åka till f d friskolan i Rossön.
Utbyarnas barn börjar dagen något tidigare än vanligt för att ta skolbussen till Backe, där byte sker till ny transport för 28 barn. Inte någon har svar på hur lång tid reparationen kommer att ta.
– Jag tycker att Strömsunds kommun behandlar Backe styvmoderligt. Jag väntade mig en nyrenoverad skola när terminen började, säger Viktoria Trewe, en lärare som nu är sjukskriven pga arbetsrelaterad stress.
– Nu har jag ingen arbetsplats. Jag har inte utbildat mig till lärare i fyra-fem år för att packa böcker och flytta runt. Jag ska undervisa! Rossön är nog bra men ingenting är färdigt där. Det finns inget internet, det finns ingen kopieringsapparat och inte ens tillräckligt med whiteboard. Rossön har dock varit väldigt tillmötesgående. Men det här skapar ett enormt stresspåslag för många. Skolmaten ska skjutsas från Backe till Rossön och RossöCenter, vaktmästarna har fått ett merarbete, lärarna, elevassistenter, speciallärare, skolsköterska och kurator – alla har drabbats av stora förändringar. Men, det gäller barnen i första hand förstås! Nu är det rektorn som får ta lärarnas frustration över att ingenting är klart, säger Viktoria Trewe
– All personal på låg-mellanstadiet är behöriga. Det här tär på personalen, jag är mån om att de orkar! säger Susanne Sjödin, rektor på Fjällsjöskolan. För mer än ett år sedan fick hon tillfälligt stänga skolan när lärare och elever drabbades av allergi och astma.
Andraklassaren Ida Ledin och Molly Jönsson, som går i tredje klass är kompisar från Silsjönäs och får ta skoltaxin på morgnarna lite tidigare än vanligt för att passa skolbussen i Backe och åka till Rossön.
– Det tar ju lite längre tid nu att komma hem, säger Molly.
Och tillägger att det finns mer att göra på skolgården i Backe.
– Det ekar mycket i klassrummet och så är maten kall.
– Ja ettorna och tvåorna äter först, förtydligade Ida.
Och så undrar de båda två:
– De har vetat så länge och inget har blivit gjort.
– Lärarna har slitit för att få allt i ordning, och ingen vet hur lång tid det kommer att ta att få till Fjällsjöskolan. Jag tror inte att det räcker med höstterminen utan att det kommer att ta hela läsåret, säger Anna Karin Jönsson, mamma till Molly.
Carin Jonnerby är en av lärarna som fått slita med flytten, men som ändå är glad över att skolan kommit igång.
– Vi har fått ett väldigt bra bemötande i Rossön och mycket hjälp, säger hon.
Nya experter har tagit prover i Fjällsjöskolan, och det återstår nu en rapport för att reparationerna ska komma igång och att en hemskunskapssal skapas. Hemkunskapssalen gjordes för ett år sedan om till förskola men ännu har ingenting hänt med ny sal. Undervisningen har gjort att läraren i hemkunskap fått vara extra kreativ.
Richard Persson, chef på Teknik-och serviceförvaltningen menar att det är många små orsaker till att det tar tid.
– En ritning för hemkunskapen finns, men det hänger ihop med helheten i skolan, säger han.
Det som återstår är en åtgärdsplan. Han pekar också på bristen av entreprenörer för bygget och renoveringen.
– Vi har gjort mycket fram tills nu, säger Lars Melander som leder arbetet för att komma tillrätta med låg-och mellanstadiets problem.
– Det är svårt att ha en tidsplan för vi vet inte vilka åtgärder som måste till. Vi har sett att det läcker in vid ventilationskanalerna och att det finns fuktrosor på några ställen, säger han.
Hur lockande är det att stanna kvar i en skola som aldrig blir färdigrenoverad? Även om mottagandet i Bodums skola i Rossön varit varmt och välkomnande för lärare och elever så är omställningen krävande. Skolchefen Lars Thorin kan ha anledning att vara orolig och säger att risken finns att lärare kan sluta om det tar lång tid.
– Vi har hyrt hela terminen i Rossön. Om det blir klart tidigare får vi använda jullovet att flytta tillbaka till Backe, säger han.
Prislappen för flytten ligger kring en halv miljon för hyra och transporter med extra skolskjuts.
Inger Kraft Etzler