Supersuccé för cruisingen i Strömsund

Ett tusental personer besökte den populära Strömsund Cruising på hembygdsgården.

STRÖMSUND (SGT) Det brändes en hel del gummi under årets upplaga, den 11:e i ordningen, av Strömsund Cruising. Lördagen inleddes med bilrally, fortsatte med bilutställning och avslutades på kvällen med cruising runt centrala stan. Vi tog oss ett snack med Lars Lindberg, ordförande i Cruising Strömsund.
Lars, det lät som det blev en riktig succé i helgen.
– Ja, det var det absolut. I och med att det både blev rekord för oss både med bilar och besökare. Bra väder också.
Hur mycket folk var det uppskattningsvis?
– Vi hade 772 biljetter som gick åt direkt. Sedan var det massor av folk utöver det. Det var väl ett tusental där allt som allt. Det var helt underbart.
Hur många bilar ställdes ut?
– Det var lite över 200 stycken. Med ungdomsfordon och mc.
Var det något bilmärke som dominerade?
– Amerikanarna dominerade – självklart. Men det var även mycket européer.
Sedan hade vi en kille från Brandenburg, Tyskland som hade kört hela vägen hit för att delta.
– Det började med att vi körde cruisingradio hela veckan på 88,7 MHz i samarbete med Jonas Dahl på EventFM. På själva eventdagen hade vi satellitreportrar ute och snurrade. I år var det Hector Carlén som även var speaker under dagen och Pär Sundberg
Själva dagen började med att vi hade byarally genom byn, man åker runt och löser frågor och tävlar. Det är en rätt kul grej. Det var Tomas Berglund från Strömsund som vann det i år. Efteråt hade vi bilutställning. Då är det priser till olika klasser där. Dels är det ”Finast fordon”. Tommy Jonassons Plymouth vann folkets röst.
– Sedan har vi ”Stöggaste fordon”. Det var Curt Jonsson från Ede som vann den kategorin. I moppe/MC klassen vann Aron Norlén, en liten kille vars far är Klas Norlén. Det var trevligt. Sedan hade vi vinnare i ungdomsfordon, Linus Näsström med sin Mercedes-epa. Vi hade ett pris som heter TMO = ”The most outstanding”, och det var Per-Åke Frestadius nerifrån Ramsele som vann med sin Impala -59:a cab.
– Sedan lottade vi ut 10 000 kronor, en vinnare vinner 5000 kronor, fem stycken vinner 1000 kronor. När man kör in får man nummerlappar och då har vi en dragning på det. Mycket för att folk inte ska känna att man måste köra finaste bilen för att åka på en bilträff, utan alla ska kunna åka på en bilträff och ändå vinna något, tycker vi. Det blev sex vinnare allt som allt.
Avslutningsvis hade vi dragning på en gasolgrill som såg ut som en Chevy Small block v8 motor och den vann Stefan Karlsson från Lövberga.
Det måste ju vara en rolig grej för byn?
– Det var verkligen kanonstämning. Det var helt fantastiskt, lite likt karnevalyra. Folk satt ute på gräsmattorna, käkade mat och tittade på bilar.
– Det är elfte säsongen som Cruising Strömsund är igång, men det kan ha varit åtta år sedan som vi körde cruisingen på riktigt då vi var så få i början.
Hur många medlemmar är ni till dags dato?
– Ifjol när vi räknade var vi cirka 153 – i år har jag inte hunnit räkna något.
Vad har folks reaktioner varit på cruisingen?
– Mest positivt, en del kommentarer är: ”Bästa forever”, ”bättre än Dundermarknaden” och så vidare.
Jag tycker inte man kan jämföra riktigt så, alla evenemang behövs – Dundermarknaden, Joelmässan, Mosquitos bilträff med mera – för att kommunen ska leva upp.
Vi har en bra samarbetspartner i SPF Vattudalen. De är duktiga att jobba, de sköter markservicen på träffen, ibland hänger de med och cruisar på våra torsdagsträffar. Hembygdsgården och kommunen är några andra partners. Sedan har vi en del sponsorer som ställer upp – det är bara att tacka allra ödmjukaste – vilka underbara människor vi har att jobba med. Samarbete är det enda sättet att komma fram.
Hur ser det ut med intäkter?
– Vi har så det går runt. Vi kostar på en del när vi kör sådär. Vi behöver inga större pengar, för vi har inga klubblokaler – vi har inga måsten i klubben. De pengar vi får in går till klubben helt enkelt. Vi kan gå back ett år och ändå köra. Vi är en ideell förening – bara idioter som jobbar (skratt).
Blir man inte lite slut i skallen efter en sån här tillställning?
Jo, man blir hjärntrött. När man stänger på lördag och städar på söndag är man helt offside. Trots det har vi redan börjat planera inför nästa års cruisingträff. I år däremot var det lite mer att städa på samhället, men det positiva var några ansvarskännande ungdomar som städade efter sig på söndagsmorgon, all heder till dessa.
Lina Wahlnemo