Konst och konsert på samisk dag

Fotografen Christer Olofsson ställer ut sina bilder på Ströms hembygdsgård.Fotografen Christer Olofsson ställer ut sina bilder på Ströms hembygdsgård.

STRÖMUND (SGT) För några veckor sedan var det en samisk heldag på Ströms hembygdsgård. Invigning av fotoutställningen Gåessie dah jeatjebh åerieminie / När dom andra sover, samt information om språkfrämjande arbete för ungdomar och öppning av torvkåtan. Dagen avslutades med en konsert med artisten och aktivisten Maxida Märak.
Dagen inleddes med att Strömsunds kommuns samiska samordnare Aanna Johansson Larsson höll ett invigningstal för fotoutställningen Gåessie dah jeatjebh åerieminie / När dom andra sover. Fotografen Christer Olofsson från Göteborg blev sedan intervjuad av Camilla Olofsson från studieförbundet NBV som är en av arrangörerna denna dag. Under tio år gjorde Christer Olofsson många resor till Jämtland för att dokumentera renskötsel i Jïjnjevaerie sameby. 2007 kom boken Gåessie dah jeatjebh åerieminie / När dom andra sover.
– Titeln har sitt ursprung från en kalvmärkning. Renarna trivs inte så bra när det är varmt ute. Därför är det vanligt att man jobbar på nätterna med kalvmärkningen. Under en sådant nattpass sa en av renskötarna, Antaris Persson till mig: ”Kolla nu Christer på vad vi gör när dom andra sover”, berättar Christer. Det gav honom en tankeställare och ett helt nytt perspektiv på de fördomsfulla uttalanden han ofta hörde som barn, att samerna var lata och sov när andra arbetade. Efter 500 rullar exponerad film plus tusentals digitala bilder så hade han material för att sammanställa boken. Det blev en hel del strapatser under fotosessionerna.
– Vi körde igenom isen med skotrarna och jag blev avkastad av hästen under den tid man testade att driva renhjorden från hästryggen och man fick jaga fotoprylar över halva fjället, skrattar Christer.
Trots att det nu gått många år sedan har arbetade med fotona till boken så är han och medlemmarna i samebyn fortfarande goda vänner. Om en inte alltför avlägsen framtid kommer han att börja med nästa bok med samiskt tema.
– Vi har redan börjat med att arbeta med en kokbok med samisk mat. När mina barn blir lite större så kan jag sätta igång på allvar med den, berättar Christer.
I den nybyggda torvkåtan på hembygdsgården satt denna dag Sakka Nejne och Einar Johansson och hade en kort språkkurs med publiken samt berättade om hur bygget av kåtan gick till. Miliana Baer, projektledare, och Julia Rensberg, språkinspiratör i Samiskt språkcentrums projekt #instagïele, höll ett föredrag om deras språkfrämjande arbete i sociala medier med samiska ungdomar som målgrupp. Dagen avslutades med en energifylld show med artisten och aktivisten Maxida Märak.
KJELL-ERIK JONASSON
TEXT OCH FOTO