Genbäcks – det blomstrande familjeföretaget vid Östernoret

Trädgårdsmästaren väntar på blomning i sitt växthus.Trädgårdsmästaren väntar på blomning i sitt växthus.

ÖSTERNORET/ÅSELE (SGT) Vattnet till Genbäcks plantskola kommer från Ångermanälven och uppvärmningen görs med flis från den egna skogen. Så lokalt man kan tänka sig för att få fart på sommarens alla blommor och växter för att inte tala om skogsplantorna!
Per Genbäck har sedan barnsben skolats in i verksamheten, precis som de växter han nu tar hand om. Allt bygger på pappans odlingar sedan femtiotalet. Per driver företaget sedan 1984 då han tog över efter sin pappa Bernt.
Nu är omsättningen uppemot tre miljoner kronor.
– Det var mycket tufft jobb de första femton åren då vi byggde fyra nya, rationella och moderna växthus, säger Per.
– Den stora försäljningen drar igång i slutet av maj, men penséerna är klara i början av månaden.
Penseér är nog mina favoriter, säger trädgårdsmästaren Per efter en viss betänketid. Förberedelserna för sommarens alla blommor har varit igång sedan i januari.
– Med alla inglasade altanter och verandor kan man börja tidigare med andra växter, då det är ljust och inte så kallt där. Hela våren är hektisk med odlingen, men försäljningen är ännu mera intensiv då det mesta säljs under 3-4 veckor.
Det blir långa arbetsdagar. Odla, packa och sälja, det mesta före midsommar. Per brukar vara rätt slut efter säsongen.
– Vilan efter jul när det lugnat ner sig behövs och sedan när det drar igång är det roligt igen, säger Per som vi träffar just i vårsådden och första skolningen av alla plantor.
Hängarna för flera hundra amplar är ännu så länge tomma, men att det till sommaren kommer att blomma i växthusen som upptar en yta på 2500 kvm råder det ingen tvekan om. Här finns då sommarblommor av alla sorter, utplanteringsväxter, träd, buskar och perenner.
Hit kommer privatpersoner men också blomsterhandlare i Lappland, Västerbotten och Jämtland, liksom kommuner och kyrkogårdar. När växthusen i Östernoret har tömts på alla blommor flyttar skogsplantorna in.
– Tall och gran går mest, men vi kan också ta fram lärk och contorta på beställning. I slutet av juni sår vi in knappt en miljon skogsplantor som står i växthus framtill hösten då vi ställer ut plantorna för övervintring under ett skyddande snötäcke. Vi är en liten odlare av skogsplantor men tillsammans med övrig odling så funkar det väldigt bra för oss. Vi säljer skogsplant till sågverk och privata skogsägare, säger Per.
En av de anställda, Tommy Persson, har jobbat på plantskolan i många år. Han är en verklig alltiallo, duktig på det mesta. Det mesta av blomsådd och skolning görs dock av Per Genbäck själv. Han har känslan i handen för hur många små frön det går åt i varje liten kruka.
– I ett litet företag får man göra allt, men med rationellt arbete fungerar det. Vi skolar upp till 800 plantor i timmen om allt går bra. Alla krukor fylls på hösten och sedan är det lika mycket jobb att skola ut. Därefter ska plantorna ”glesas” för att få kvalité.
Pappa Bernt sålde mycket trädgårdsväxter och hade också ”agenter” som for runt och gjorde ritningar och förslag till nyblivna villaägare runt om i Norrland. Nu finns det många fler sorters blommor och växter än när han hade plantskolan.
– Folk har mer pengar nu för tiden att lägga på sina trädgårdar, och så märks trenderna efter vad som visas på TV. Trenden nu verkar vara att odla det man äter. Vi har gurka, tomat, chili, paprika, kålplantor, purjolök, melon och physalis förutom kryddväxter. Naturligtvis har vi också bärbuskar, t.ex. bärtry som ger frukt redan i juni-juli. Äpple och körsbär importerar jag från Finland, som har härdiga ryska och finska sorter, berättar Per.
Delvis automatiserad bevattning finns, men måste kompletteras med vanlig slangvattning. Det torkar aldrig lika i ett växthus. Ett hörn kan vara torrare eller fuktigare än ett annat. Vattnet kommer från den närliggande älven. Traditionsenligt varje år öppnar plantskolan i början av maj och sedan pågår försäljningen tills i mitten av juli.
– Alla plantor säljs, svinnet är väldigt litet. Jag har hållit på så länge att några större svårigheter med odlingen sker sällan säger Per.
Vad händer med fritiden, vad gör en trädgårdsmästare då?
– Barn och barnbarn finns, sen försöker jag att hinna med en del längdåkning när jag inte är i skogen och sköter om skogsfastigheten. Det har varit en jobbig vinter med mycket snö och kylan i mars med många växthus igång, men det kommer inte att märkas när allt blommar! Det är sol, vatten och näring som gör jobbet.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO