Människor från femton länder i sättarlaget

René Schiller visar hur man sätter plant.

HAMMERDAL (SGT) 70 anställda från 15 olika länder ingår i sättarlaget hos Håxås Skogstjänst AB i Hammerdal.
– På sommaren är vi en av Strömsunds kommuns största arbetsgivare sett till antalet anställda. Det är kul, säger arbetsgivaren René Schiller.
Egentligen var det en tillfällighet att René bosatte sig i Strömsund.
– Jag kom hit 2003 som plantör. Sedan blev jag tillfrågad om jag inte ville bli lagbas, vilket jag bestämde mig för att göra. Så jag stannade över vintern och blev fast.
2005 flyttade han från Tyskland och startade enskild firma med 300 000 plantor.
– 2010 blev firman för stor vilket ledde till att Håxås Skogstjänst AB startades upp, och då låg vi väl på ungefär 3 miljoner plant. Sedan halkade vi väl oss fram till 2015 när vi satte omkring 5,5 miljoner plant. Däremellan skedde ett ägarbyte och min gamla företagspartner hoppade av och vi tog in en ny, Oliver Rein. Sedan dess har vi haft en rätt otrolig utveckling, säger René glatt.
Nog skedde det en utveckling alltid. 2016 satte företaget 7,2 miljoner plant. 2017 var de uppe i 9,6 miljoner plant och 2018 landar de på 14 miljoner plant.
Företaget sysslar med skogsplantering under perioden maj–september varje år. De har cirka 70 anställda, varav fem är fast anställda. 65 är säsongsarbetare. Tio av dessa är nysvenskar. Områden de täcker sträcker sig från Hudiksvall till Sveg i söder och Umeå till Storuman i norr. I år förväntas företaget omsätta 23 miljoner kronor.
Vad som utmärker Håxås Skogstjänst AB är mångfalden bland de anställda. Ifjol var det 17 nationaliteter som arbetade för dem. I år är de 15 nationaliteter.
– Jag älskar det här jobbet, jag älskar plantering. Fast det är tufft och svårt är det ett fritt arbete och man får vara ute i skogen. På sommaren är vi en av Strömsunds kommuns största arbetsgivare sett till antalet anställda. Det är kul, avslutar René med ett skratt.