Vildmarksvägen, ett slingrande äventyr!

VildmarksvägenVildmarksvägen

I år öppnade Stekenjokkvägen för trafik på nationaldagen den 6 juni. Vägen är en del av Vildmarksvägen. Vanligen ligger det då drivor på 5-8 meter snö efter vägen där det är som mest uppe på fjället.
Så länge vägen går genom Jämtlands län är det förbjudet att lämna vägen mellan 10/6 och 10/7 för att skydda fågellivet mot boplundrare.
Vägen slingrar sig genom milsvida skogar, över fjället och utmed sjöar och tjärnar.
Kör försiktigt för på och efter vägen har du chansen att se samtliga stora rovdjur som björn, järv, varg och lo. Håll också ett öga på himlen för här finns kungsörn, fjällvråk, berguv och lappuggla.
Här är naturen på de flesta ställen lika vild och otämjd som när de första människorna vandrade in för tusentals år sedan.
Hus och byar ligger med milslånga avstånd och trängsel är inget bekymmer.
Här finns urgamla samiska bosättningar och kultplatser.
Här har du möjligheter till jakt, fiske, vandring, kanoting, sommarskidåkning eller varför inte mountainbike-cykling!
Fly stress och avgaser. Koppla av i Europas sista vildmark med Sveriges bästa luft och renaste vatten.
Stanna upp och bara lyssna, här kan du höra tystnaden!
Efter vägen passerar du genom det 36 000 hektar stora naturreservatet Skåarnja.
Naturreservatet gränsar mot Västerbotten i norr och mot Norge i väster.
Naturreservatet bildades för att bevara ett storslaget fjällandskap präglat av renbete och med känsla av vildmark. Att aktiv renskötsel har bedrivits i området under lång tid framgår tydligt av de många kulturspår och fornlämningar som finns inom reservatet.
Vildmarksvägen som går genom naturreservatet, gör området lättillgängligt och bidrar till att det är ett populärt besöksmål.
Vildmarksvägen slingrar sig från Strömsund förbi Gäddede, Stekenjokk, Fatmomakke, Saxnäs och Stalon till Vilhelmina, eller om man så vill, tvärtom!