Kanondag i Skansen Alanäs den 15 juli

Göran Normann i beredskap vid Skansen Alanäs.Göran Normann i beredskap vid Skansen Alanäs.

Dagen inleds med en berättelse om krigsåren 1939-45 följd av en rundvandring i Skansen Alanäs. Guiden Göran Normann har ingående kunskap om hur Sverige byggde upp sitt försvar i norra Jämtland. Han har bland annat skrivit boken Alanäs i orostider som handlar om detta.
Under eftermiddagen håller Harry Byberg föredrag under rubriken ”Svedjefinnarna i Flåsjöbygden” med underrubrik ”Invandrarna som förvandlade ödemarken till en blomstrande kyrksocken”. Harry, som kommer från Storvattnet i Frostviken, är en erfaren föredragshållare.
Se militära befästningar i Strömsunds kommun från åren 1940-1945 när Nazityskland ockuperade Norge. Sverige var allvarligt hotat av en invasion och byggde upp ett försvar. Under en dagstur tittar vi på bunkrar, stridsvärn, stridsvagnshinder, vägspärr, m.m. vid skansarna i Alanäset, Storån/Lidsjöberg och Sjulsåsen/Bågede. Vi kommer att gå in i bunkrar, kanongarage och kulsprutevärn.
Samling den 15 juli vid Skansen Alanäs kl. 09.30, samordnad transport i egna bilar. Ta med matsäck och grova skor.