Förtält till husbilar och husvagnar tillverkas i Dorotea

Leena, Stig och Mirja Berg – delar av familjeföretaget.Leena, Stig och Mirja Berg – delar av familjeföretaget.

DOROTEA (SGT) I snart fyrtio år har handarbetet med tillverkning hos Svenska Tält varit i familjen Bergs ägo.
– Till Sverige flyttar jag inte, sade Mirja Berg när det var svårt att hitta arbete i Finland.
Hon berättar att hon är finsk och att mannen Stig är finlandssvensk. I Dorotea finns hon nu i alla fall med hela sin familj som blivit större vartefter åren gått.
Här har makarna Berg byggt upp en gedigen verksamhet med tillverkning av förtält och stationära tält med allt vad som behövs därtill. Svenska Tält är nu en stark del av campingkulturen i Dorotea.
– Va fan har vi gjort, tyckte Mirja när hon och hennes man Stig började sin svenska tillvaro i Dorotea.
– Vi flyttade 1977 och i början av 80-talet blev det kämpigt med rädslan över att det skulle bli uppsägningar hos Polarvagnen där Stig var arbetsledare. Men han fick arbete som platschef på Recticel som då tagits över av Polartält. Det bildades ett bolag som hette Bro Fritid Svenska Tält som ägarna satte i konkurs. Jag skulle föda barn och det var inte lätt då. Skulle vi stanna eller flytta, men 1983 kunde vi ändå ta över konkursboet och fortsätta med tälttillverkningen. Kommunen var mycket hjälpsam. Hittills har vi bara gått minus ett enda år! berättar Mirja.
Ett genuint familjeföretag har utvecklats under åren. Förutom mor och far Berg arbetar deras tre döttrar i företaget, liksom två svärsöner, och just nu också ett barnbarn som nog har planer på att studera vidare.
– Ja, de var inte hittvingade i alla fall, säger Mirja.
Dottern Leena som finns med vid vårt samtal berättar att det alltid finns någon i familjen som har jour och som kan serva när fabriken har stängt under semestermånaden.
– Det är en fördel med ett företag på en liten ort. Vår service är jätteviktig. Att bo här innebär att det är lätt att hämta ungar på dagis, logistiken med handling, skola och fritid är enkel, säger hon.
På lönelistan finns 22 personer, de flesta kvinnor. Återförsäljare av förtält till både husvagnar och husbilar finns i hela Norden, omsättningen ligger mellan 20-25 miljoner kronor per år. På vårsidan börjar högsäsongen, tillverkning och leveranser går för högtryck. Alla vill ha sina beställningar samtidigt när campingsäsongen står för dörren. Familjen Berg är med Svenska Tält måna om att tillverkningen sker just i Sverige och att importen inte kommer från låglöneländer. Väven till tältväggarna kommer från den stora Para-fabriken i Italien.
– Tältduken är det dyraste i produkten. Den bleks inte och är infärgad redan i fiberstadiet. Vår största produkt ”Standby” är ett registrerat varumärke, och vi har märkt att våra konkurrenter också använder namnet. Vi har också myntat ett substantiv i svenska språket! ”Standby”, säger Mirja.
”Standby” är ett fristående året-runt-tält. I fabrikshallen finns också vävstolar av äldre slag, men där vävs bara tältmattor i meter efter meter. Service till kunderna är i fokus. Om något behöver förnyas går det att köpa nya väggar och få en lånedel, tills lagning eller en ny vägg har levererats.
Hur går det då med livet i Sverige? Flytten har gått från lägenhet och villa och nu till en stor villavagn, alldeles nära jobbet på fabriken i Dorotea, som är bostad för föräldraparet Berg.
– Vi åker till Nordmaling varje torsdag och där kan hela familjen samlas också med släktingarna från Finland. Vi har hittat vår plats på jorden, och jag har kommit fram till att havet förenar i stället för att åtskilja. Det är lite närmare därifrån till Finland, säger Mirja som har blivit något av en symaskinsmekaniker under åren i Doroteafabriken.
Där arbetar också tillskärare, sömmerskor och monteringspersonal. Familjen svarar för leveranser, försäljning och ekonomi. Några redan utbildade sömmerskor som invandrat till Sverige hade Svenska Tält turen att kunna anställa, i övrigt har kunskaper förmedlats direkt på golvet. Tekniken har gjort sitt intåg i tillverkningen, tillskärningen har moderniserats och sker med datorers hjälp.
– Man är väl en tävlingsmänniska, annars skulle man väl inte hålla på. Livet är slump, avslutar Mirja Berg och kanske gläds hon åt att det inte blev en karriär som skrothandlare för maken Stig som i stället intagit en vd-roll hos Svenska Tält och ansvarar för inköpen.
– Tänk att kunna bli pensionär utan att behöva bestämma sig från den ena dagen till den andra, avslutar mamma Mirja, en av de fem styrelsemedlemmarna i familjebolaget Svenska Tält. Än så länge ser det dock inte ut som att pensionen hägrar.

INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO