Nyanlända på skidäventyr i Laxsjö

Integrationsprojektet Äventyrsgruppen går ut på att låta nyanlända ungdomar komma ut i naturen.

LAXSJÖ (SGT) Ett tjugotal nyanlända ungdomar åkte tillsammans med sex ledare från integrations­pro­jektet Äventyrsgruppen i Stockholm, upp till Laxsjö vecka nio. Där bodde de, åkte skidor och hittade på roliga vinteräventyr ihop.
När tidningen fick tag i en av ledarna, Lisa Behrenfeldt, hade de precis varit iväg på en skidtur där man, som hon uttryckte det, ”fick harva på uppåt, men det var väldigt kul att åka nerför senare.”
– Det är verkligen Norrland från sin bästa sida när det är sånt här väder. Det är perfekt med sån här snö när man är nybörjare. Det gör inte så mycket om man ramlar för det är så mjukt, säger hon med ett skratt.
Resan till Laxsjö ingår i ett integrationsprojekt som heter Äventyrsgruppen och erbjuder unga mellan 15–25 år roliga utomhusäventyr på deras fritid och då främst på helger och lov. Projektet härrör från Miljöverkstan, en ideell förening vars huvudfokus ligger på aktiviteter i naturen, då barn och unga av kulturella eller socioekonomiska skäl inte kommer ut så ofta.
– De flesta bor i Stockholm och många av dem har aldrig lämnat storstan sedan de kom till Sverige. Så det här blir ett kul sätt för dem att i det här fallet åka iväg ett gäng, lära sig att åka skidor, träffa nya kompisar och få se andra delar av landet, säger Lisa Behrenfeldt.
Det här var tredje skidresan i rad som Äventyrsgruppen gjorde upp till Jämtland. Första två gångerna åkte gruppen till Storvallen i Åre och denna gång föll alltså lotten på Laxsjö den 25 februari till 3 mars.
Intresset var jättestort och som mest hade gruppen 80 ungdomar som ville följa med upp till Jämtland innan det slutligen blev 20 stycken. Majoriteten av dem som deltog var 16–18-åriga killar från Afghanistan och en från Somalia.
En av dem var Sajjad Khalili från Afghanistan som tyckte det var skönt med lite miljöombyte.
– Det är jättekul att vara här. Lite kallt, men det är fridfullt. I Stockholm där jag bor är det mycket stress, mycket människor som är på språng. Nä, jag är betydligt lugnare häruppe, säger Sajjad.

LISA BEHRENFELDT
OCH MICKE HANÅS
FOTO