Bredbytrollen populär barnteater på besök i Jormvattnet

Bredbytrollen Trall, Kjell-Erik Jonasson, och Trull, Margareta Nyström.Bredbytrollen Trall, Kjell-Erik Jonasson, och Trull, Margareta Nyström.

JORMVATTNET (SGT) Bredbytrollen hade i helgen förirrat sig till Korpens Öga i Jormvattnet. Här fanns ett fyrtiotal barn och vuxna i spänd förväntan när trollen Trall och Trull med lilla Olle Bolle smög in i rummet men inte hittade några troll och absolut ingen från Bredbyn utan fick till svar att det var barn från Jorm, Blåsjön och Gäddede.
Pappa Trall hade en del spännande ingredienser i sin fina kont, såsom grön ekologisk älgmjölk, maskar och tillsatte i hemlighet även myror i den efterlängtade milkshaken, vilket orsakade skakningar hos Trull när hon tömt milkshakeburken. Det var bara för oss alla att sjunga, dansa och skaka loss i milkshake för att få ordning på alla våra kroppsdelar.
Felix Hagelin tyckte det var roligast när Trull, som nyss lärt sig räkna till sju, inte fick visa vad hon kunde i sången om de fem små trollen som skulle lifta.
Publiken var med på noterna och lärde sig flera nya sånger och härligt att även tecken, som stöd i kommunikationen, används.
Strömsunds kommun arrangerade under sin kulturvecka, tillsammans med NBV MittSverige och Riksteatern, föreställningar i Hoting, Hammerdal och Jormvattnet med teatergruppen Bredbytrollen från Offerdal. Gruppen består av pappa Trall, Kjell-Erik Jonasson, som till vardags är mångsysslare, musiker, radioman och anställd på deltid av hembygdsföreningen. Margareta Nyström, mamma Trull, jobbar som förskollärare och brinner för barnteater. Tillsammans startade de Bredbytrollen i samband med en barnkulturdag under en hemvändarvecka i juli 2015. Denna uppsättning är gjord med egna texter till lånad musik. Nu jobbar de på sin tredje produktion, med helt egenproducerat material. Krokoms kommun har anlitat dem ett flertal gånger för att få ut barnkultur på förskolorna och de vill gärna ut på förskolor i fler kommuner.

INGRID PETERSSON
TEXT OCH FOTO