Kollaps för en dansepok – går det rädda Åbacka?

Dansbanan Åbacka i Tullingsås har rasat ihop.Dansbanan Åbacka i Tullingsås har rasat ihop.

TULLINGSÅS (SGT) – Vi är i chock! Det säger Maud Persson när hon berättar om snön som tagit knäcken på Åbacka i Tullingsås. Dansstället hade den senaste dansen för ett par år sedan, men har därefter stått i träda. Nu tog snön hand om hela dansbanan medan serveringsdelen är relativt intakt.
– Det började i fredags, och vi försökte få ihop folk för att skotta taket, men vi hann inte. Tidigare år har vi alltid skottat, men det har ju varit flera år utan snö. Nu ska vi diskutera i byföreningen vad vi kan göra, men troligtvis är det bara att riva, säger Maud Persson.
Det finns dock de som både tror och hoppas att byggnaden går att rädda.
Cool Candys-sångaren Berndt Norrman minns en dansbana som gett honom både tårar och skratt genom åren. Han är övertygad om att han inte gjort sin sista spelning på Åbacka.
Åbacka invigdes 1957 då skogsägare skänkt timmer och hela byn samlades och byggde dansbanan tillsammans. I dag är det byföreningen som äger byggnaden och under de senaste åren har man anordnat loppis och discon där.
Berndt Norrman är sångare och basist i Cool Candys, och även han har varit och tittat på Åbacka och sett taket som rasat. Det är mycket känslor för honom kring byggnaden, både tårar och skratt. Det är också hans band Cool Candys som har publikrekordet på 748 inlösta år 1979.
– Det var lika mycket folk ute som inne den kvällen. Jag har spelat mycket på Åbacka och jag säger inte sista spelningen utan senaste spelningen jag gjorde där var för två år sedan, säger han.
Berndt Norrman är hoppfull kring byggnaden.
– Jag tror de lagar taket, jag tror inte tändstickan kommer att användas där. Det går laga det som är trasigt, Tullingsåsborna är bestämda av sig så nu ställer vi upp och fixar det här, säger han.
Han är inte heller särskilt förvånad att taket rasat.
– Varje höst har vi stöttat upp taket med stora pålar och jag vet inte om det blev gjort förra året, kanske var det därför denna olycka skedde men det är mycket snö i år, säger han.
Det starkaste minne han har från Åbacka är dock inte publikrekordet utan när han turnerade med sitt band Ken Erlings sommaren 1975.
– Vi släppte en singel och det var kö till scenen för alla ville köpa den, jag stod nästan och grät och mamma sa till mig: ”Du måste vara så glad nu, Berndt” och det var jag, säger han.
INGER KRAFT ETZLER
SUSANNE KVARNLÖF