Westel blir mobiloperatör

Torbjörn Tegnander i sin butik.Torbjörn Tegnander i sin butik.

DOROTEA (SGT) Westel är en stor liten firma, nästan i det närmaste okänd för Doroteaborna. En firma som arbetar med radiokommunikation, mobiltelefoni och jaktradio. Här sker det hela tiden nya saker. En utveckling som går vidare efter ett generationsbyte för två år sedan då Lappland Network Services och Torbjörn Tegnander tog över efter Ivar Westberg.
I dagarna lanserar Westel sitt eget mobilabonnemang och Westel blir också mobiloperatör, som kommer att sända via Telias nät i likhet med andra operatörer. Inom kort går det teckna abonnemang direkt i butiken eller via Internet. Ägaren Torbjörn Tegnander berättar att det tagit tid att få till avtalet med Telia, men nu är allt på plats. Tillstånd av PTS finns sedan tidigare.
– Jag tänker mig att det ska gå att teckna enbart ett mobilabonnemang hos Westel eller att kunna göra en kombination med vårt radiokommunikationssystem. Kombinationen gör att det blir ett mycket säkert system. Om det blir avbrott fungerar våra master i alla fall. Det kommer att bli billigare med ett abonnemang hos oss och det blir ett komplement till Telia. Jag har märkt i butiken att det finns en efterfrågan för mobiler och tillbehör, särskilt under turistsäsongerna. Det är roligt och intressant. Det finns ingen annan som arbetar professionellt med mobilnät i inlandet, säger Torbjörn Tegnander.
– Tyvärr är det många som inte vet att vi finns. Men vi har en butik som säljer jaktradior och andra mobiltillbehör. Huvudsysslan är annars att sköta fjärrvärmeverken i Dorotea och Vännäs. Det är en liten firma med tio anställda och omsättningen ligger på elva miljoner kronor, berättar Torbjörn vidare.
Han beskriver radiokommunikationssystemet som en livlina både för räddningspersonal och för privatpersoner i trångmål, när ingenting annat fungerar i kommunikationssystemen.
– Det bästa är när det inte används, säger han.
– Företaget har byggt upp och driver ett nätverk av radiobasstationer/master, och Westel täcker en tredjedel av Norrland från fjäll till kust. När vanlig mobilkommunikation faller, så fungerar vårt system till exempel för fjällräddningen.
I den lilla butiken i Dorotea finns en verkstad, där den tekniska utvecklingen sker. Här görs så att vanliga jaktradioapparater kan synkroniseras med Westels kommunikationssystem. Och som intresserad skoteråkare har Torbjörn också sett till att firman installerar interkom med så kallad blåtand i skoterhjälmar som byggs om.
– Jag har många idéer som jag vill förverkliga, men har inte hunnit att ägna mig så mycket åt marknadsföring, men det kommer definitivt att ändras, säger Torbjörn som sedan i somras också är ägare till markområdet och byggnaderna där Dorotea Såg var.
– Jag tänkte att det skulle vara en bra sak att äga sågen för att kunna ha terminalverksamhet. Nu hyr vi ut kallförråd och säsongsplatser för husvagn, båt med mera, SCA lagrar flis under tak och kommunen lagrar returträ från återvinningscentralen, berättar Torbjörn Tegnander.
För honom står det inte stilla. Just nu ska en gammal räddningsanordning som den förre ägaren tog fram för fjällvärlden provas, och måhända utvecklas.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO