Oro då Nya Närvården i Hammerdal stänger

Nya Närvården i Hammerdal.Nya Närvården i Hammerdal.

HAMMERDAL (SGT) Hammerdal är under utveckling, fler bostäder ska byggas, industrierna blomstrar men Nya Närvårdens hälsocentral (NNV) kommer att läggas ner. Oron är stor framför allt hos den äldre befolkningen. I ett pressmeddelande meddelar NNV att avvecklingen ska vara avklarad sista januari 2018.
– Det är mycket diskussion ute bland folk som är oroliga över situationen. Vi får kämpa så gott vi kan på alla håll och kanter. De äldre blir ju fler och fler. Vi har ju också ett äldreboende. Det planeras för nybyggen, det finns jobb, men kommer folk att dra sig för att flytta hit nu? Regionen måste agera så att det blir en hälsocentral i Hammerdal. Det går inte att vara utan! Det här är ett bakslag för befolkningen, säger Sven Vigren, PRO:s ordförande i Hammerdal.
– Det är förskräckligt, säger MajLis Glantz och Elisabet Johansson.
– Vi har alltid haft läkare och apotek. Det är inte säkert att jag väljer Nya Närvården i Strömsund i fortsättningen utan i stället går till Strömsunds Hälsocentral, säger Elisabet Johansson.
Lars Boberg, en av läkarna i Hammerdal, hänvisar till pressmeddelandet, men uppger i samtal att det är 2100 patienter som är listade hos NNV i Hammerdal. Totalt har NNV med mottagningarna i Strömsund och Hoting 5380 patienter listade hos sig. Verksamheten kommer nu att koncentreras till de andra orterna och företaget har en plan för att utveckla hälsocentralen i Strömsund.
I Hammerdal hyr NNV av fastighetsbolaget Hälsohuset Hammerdal AB där man också är delägare tillsammans med tandläkaren Bibbi Röjelid Nääs.
– Tandläkarmottagningen kommer inte att påverkas av stängningen av hälsoscentralen, uppger ordföranden i fastighetsbolaget Jan-Erik Nääs.
– Huset ligger där det ligger och vad som händer sedan får framtiden utvisa.
Hälsovalskansliet i regionen säger att det kommer att finnas plats för nya patienter i Strömsund på Strömsunds Hälsocentral. Lokalerna räcker till.
– Det finns ju möjlighet för vem som helst som uppfyller kriterierna för att starta en hälsocentral att göra det, säger Christer Siwertsson, (m), ordförande för utskottet för Hälso- och sjukvård i regionen.
– Det är ju inte så långt till Strömsund för patienterna. Enligt jämtländska förhållanden finns det människor som har det längre än så. Regionen har inga planer på att starta en hälsocentral i Hammerdal. Vi lade ju ner en hälsocentral för flera år sedan och anledningen då var densamma som nu. Det är svårt att rekrytera läkare, säger Christer Siwertsson.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO