Möbelbutiken mitt i skogen

Syskonen Tommy Westerlund och Ingalill Rönnberg – var ska soffan stå?Syskonen Tommy Westerlund och Ingalill Rönnberg – var ska soffan stå?

RÖÅN (SGT) Soffor, sängar, bord, stolar och mer därtill – allt i inredningsväg går att hitta mitt i skogen där Röåns möbler har sin välkända affär. Två syskon bosatta i Junsele, driver verksamheten.
– Pappa var först kompanjon med Hjalmar Eriksson som ägde affären och tog sedan själv över möbelaffären 1973. Jag gick i gymnasiet och tänkte läsa vidare, men så frågade pappa om jag inte kunde komma hem och jobba ett tag. Det blev 45 år, konstaterar Ingalill Rönnberg.
– Det är världens bästa jobb, tillägger hennes bror Tommy Westerlund.
Efter några år på skidgymnasium och utflykter med professionell skidåkning började också han att arbeta i affären.
Syskonens pappa, Ingvar Westerlund, var den som skapade den välbekanta slogan ”Röåns möbler – Centralt mitt i skogen”. Hans historia berättar i sin tur om en genuin entreprenör, som i femtonårsåldern fick ta över pappans sågverk tillsammans med tre bröder. Sågverket levererade allt virke som behövdes när Gulsele kraftverk byggdes, och så körde han virke till den ursprungliga möbelaffären som var under uppbyggnad. Hans läggning var mer åt möbler än åt sågverk och så började en framgångsrik affär som idag omsätter sex miljoner.
– Vi har en anställd, Mats Moström. Vi gör i princip allting själva i affären. Det är en stor arbetsinsats som krävs. Jag svarar för bokföringen, Ingalill ligger mer åt form och design, Mats och jag levererar möbler, men alla säljer och hjälps åt, säger Tommy Westerlund.
– Det är ett varierat jobb, man säljer, levererar och monterar. Det är väldigt roligt när man kommer hem till folk och de visar att de blir glada! Men det märks att det har blivit trögare. Det är mindre folk runt omkring och äldre förnyar inte så mycket. Det gäller att ha priser som säljer. Vi har alltid mycket folk på sommaren, men annars är oktober-december högsäsong och omsättningsmässigt bäst. Förr skulle allt ske före jul, men den trenden har mattats av. Reor har blivit urvattnat. För 20 år sedan kunde vi ha kö utanför när vi reade, men så är det inte längre. Nu är det annonsering om billiga varor varje dag i tidningarna, så folk bryr sig inte så mycket, säger Tommy.
Med butiken mitt i skogen är det ofrånkomligt att inte halka in på förhållandet stad/land. Kundkretsen kommer från mer än tio mils omkrets, många från Sollefteå hittar vägen till Röån.
– Är det något vi kan påverka så är det att utnyttja de lokala butikerna. Vi tar inte ut några enorma löner, men är det ingen som handlar så upphör ju anledningen för företagaren att driva affären.
Inte förrän möblerna är sålda finns det pengar och det kostar att hålla lager, säger Tommy Westerlund.
Hur kan då framtiden se ut? Blir det ytterligare en generationsväxling? Syskonen har sex barn och barnbarn, men ingen har hittills visat lust att ta över.
– Det blir väl så att vi får lägga ner så småningom. Barnen bor ju på andra håll allihop, säger Tommy, som givit upp tanken på att familjeföretaget i framtiden ska fortsätta som nu.
– Har vi hållit på för länge, det kanske behövs nytt tänk, funderar Ingalill.
– Det känns bra för pappas skull att vi driver affären vidare. Vi tog över 1995. Det är viktigt med vår service! Vi levererar fritt, vi tar tillbaka emballaget, ska den gamla soffan slängas så tar vi med den. Vi monterar ihop möblerna med ben och så vidare. Vi måste konkurrera med servicen. Vi har många trogna kunder, äldre människor som alltid handlat här, men det har blivit en generationsfråga. Yngre är mer för slit-och-släng. Näthandeln slår också hårt. Folk tänker inte på att det är viktigt att handla lokalt om affärerna ska finnas kvar, säger Ingalill.
En framgångsfaktor är det ”show-room” som Röåns möbler öppnat i centrala Sollefteå. Där tittar folk in, kikar på möbler, beställer och diskuterar och får råd av Ingalill. Butiken ”centralt mitt i skogen” lever vidare!
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO