I Dorotea blommar det för fullt

En bukett blir till under Kim Victorins varsamma händer.En bukett blir till under Kim Victorins varsamma händer.

DOROTEA (SGT) Det goda ryktet om blomsterhandeln i Dorotea sprids från mun till mun, och kunder kommer från alla håll och kanter. Kim Victorin är ägare tillsammans med sin man Kurt Mikael Johansson. Butiken har funnits på samma ställe i 27 år, men för ett år sedan tog paret över verksamheten.
För Kim har vägen till blommor gått via radio- och TV-affär i Dorotea, lanthandel i Svanabyn och ett arbete som redovisningsekonom på cellplatsfabriken tills den lades ner. En elfirma ägs också av paret Victorin-Johansson och där arbetar Kurt Mikael som är elektriker.
Centralt i Dorotea, på vägen mot den kända husvagnstillverkaren, ligger butiken som lockar många. Från mun till mun sprids ordet om att besök måste göras i blomsterhandeln i Dorotea.
– Jag har alltid varit intresserad av skapande med blommor, säger Kim. Mitt motto är ”Allting är möjligt”. Jag håller öppet när det behövs, även om det står en kund i butiken när det är stängningsdags. Man måste vara lyhörd. Vi har en anställd som är utbildad florist. Jag lär mig. Ibland när man gör buketter ser man att ”det här var ju inte bra” och så gör man om. Men vår florist gör nog aldrig om.
– Butiken omsätter cirka två miljoner kronor, men om det blir resultat eller inte är osäkert. Vi säljer mycket snittblommor. Till jul är det en topp med julblommor och blommogram. Nu är det ljung som går under hösten. När vi tog över affären utökade vi med fler krukväxter. I arbetet ingår det att ge råd om hur man sköter om sina blommor. Var rädd om blommorna och ge dem omsorg och kärlek så får blommorna ett långt liv, säger Kim.
– Det är intressant att jämföra sederna mellan södra och norra Sverige. Vi hade många begravningar i våras och jag kunde konstatera att det ges mycket mer till fonder än till blommor vid begravningar här – det är en annan kultur. Kondoleansblommor är också mer vanligt söderut, berättar han.
Kim Victorin har många intressen, till exempel politiken där han är vice ordförande i socialnämnden.
Fyra hundar kräver också uppmärksamhet.
– Min bästa kompis födde upp Podengo Portugues, en urhund från Portugal. Jag blev fodervärd till en tik och nu har jag fyra stycken och de har blivit både svenska, finska, danska, norska och estniska utställningschampions. Men nu tar jag det lugnt med hundar och utställningar och lägger mer tid på företaget. Jag brinner för att få hit företagare! Dorotea är den första anhalten i Lappland, men vi missar så mycket. Vi har till exempel ingen turistbyrå längre. Den är nedlagd till förmån för info-punkter. Vi fångar inte upp sommarturisterna! tycker Kim.
Det kommer in en gammal bekant från Svanabyn som hälsar glatt.
– Är du hemma, frågar Kim.
– Jag har flyttat hem igen efter tre år i Stockholm och jobbar nu som fritidspedagog här. Det går inte att vara i Stockholm, så stressigt! Jag längtade till skogen. Skogen kallar! säger Paula Löfgren.
Kim Victorin har bott i Dorotea i sjutton år, och för några år sedan flyttade hans föräldrar till Dorotea. Efter att ha drivit olika typer av företag är det som att pusselbitarna fallit på plats för den skapande personen Kim att driva blomsterhandeln i Dorotea.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO