Junsele Djurpark bygger ut

Ulf Henriksson kelar med lemurer.Ulf Henriksson kelar med lemurer.

JUNSELE (SGT) Trots annons om att Junsele Djurpark är till salu satsar ägaren Ulf Henriksson på att bygga nytt. Ett hägn för kängurur är på gång, och sju surikater kommer snart till parken. Det står inte stilla, allt för att gagna turistverksamheten på orten.
– Jag hade en stor hjärtinfarkt för tre år sedan, och det har tagit lång tid att komma tillbaka. Jag funderade på om jag ska ”dompa på” som vanligt eller göra en förändring. Man omvärderar livet när man varit död några gånger, säger Ulf Henriksson.
– Vi måste göra något, men vi behöver hjälp. Allt handlar inte om pengar. Det är viktigt för besöksnäringen för hela Höga kusten, och man kan inte bara sitta och se hur det försvinner.
Efter en annons på Blocket i juni månad spreds snabbt att Junsele Djurpark är till salu. Vad har hänt? Hur ska det bli? Många oroliga bybor och trogna besökare hörde av sig till ägaren Ulf Henriksson.
– Det finns ingen prislapp, men intressenter finns, säger han.
Tionde säsongen är i full gång och djurparken utvecklas hela tiden. Det senaste tillskottet är de populära lemurerna, attraktionerna i parken är många. En äkta gammeldags lanthandel med många igenkänningsbara artiklar finns att besöka bland tigrar, lodjur, björn, minigrisar, jakar, kamel och dromedar.
– Det är inte lätt att få djurparken att snurra runt. Vi har inga bidrag alls. Det var 2008 som jag köpte djurparken som då gått i konkurs. Jag ville verkligen inte att allt skulle styckas upp och säljas ut, och det vill jag inte nu heller. Kravet vid en eventuell försäljning är att djurparken ska finnas kvar i Junsele. Det kan finnas någon som vill gå in i ett samarbete, eller så avyttrar jag alltihop. Jag vill inte att det går överstyr. Det kan bli fråga om ett arrende också. Jag äger ju all mark, säger Ulf Henriksson.
Anledningen till annonsen just nu var att det skulle vara möjligt för intresserade köpare att se anläggningen under säsongen och inte komma pulsande i snö.
– Här står vi nu. Upphör campingen fungerar inte djurparken och vice versa. De hänger tätt ihop, och meningen är att allt ska fortsätta att drivas i Junsele. Det ska inte plockas ner och försvinna härifrån, säger Ulf Henriksson, som har starkt stöd i verksamheten av sin sambo och anställda.
Nu gäller det att hitta nya målgrupper, att kunna förlänga säsongen.
För tio år sedan ville ingen ta i djurparken när den var till salu. Då arbetade Ulf Henriksson i djurparken, fordringsägarna pressade på banken som inte kunde inte vänta, Ulf Henriksson slog till.
Elva helårsanställda arbetar nu i anläggningen. Besökarna uppgår till 25-30 000 varje sommar.
– Det finns ju djurparker på flera håll i norra delen av landet: Frösön, Lycksele och Järvsö är några exempel, men ingen konkurrens finns dem emellan, säger Ulf Henriksson.
Arrangemangen i sommartid är av olika art med företagsevent, pensionärer som får gratis inträde när cruisare från Junsele bjuder på skjuts, hundutställningar, björntest eller Tigerns Dag som anordnas varje år.
Tigern i fokus vittnar om ett alldeles särskilt intresse för tigerns överlevnad. Djurparken är en del av 21st Century Tiger Project och hjälper till att samla in pengar tillsammans med andra länder och djurparker i hela världen för att värna om tigrarnas fortlevand. Junseles vita tigrar är en del i detta och har varit framgångsrikt vilket fyra ungar som fötts i djurparken visar.
– Vi har en liten familjepark! Att driva en djurpark är inte ett jobb – det är en livsstil, avslutar Ulf Henriksson, som hämtar kraft när det behövs hos sina vänner – lemurerna!
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH FOTO