Alban Regnault, gäddfiskaren från Kamerun

Alban Regnault med stor gädda i händerna.Alban Regnault med stor gädda i händerna.

GAFSELE (SGT) Ett par mil söder om Åsele, nedströms längs Ångermanälven ligger den lilla byn Gafsele. Och här ligger också Lappland pro natur som lockar fiskare från hela världen. De kommer för att fiska framförallt gädda och för att uppleva vildmarken.

Historien om Lappland pro natur börjar redan 1998 när Mariett och Gösta Paulsson bytte inriktning och satsade på turister istället för jordbruk och mjölkkor.

I början på 2000-talet satsade Sverige på EU-projektet Lapland Fishing och Sverige gick snabbt till att bli ett av Europas (till och med världens) främsta fiskedestinationer för framförallt gäddfiske.

2006 kom Alban Regnault till Gafsele för första gången och började jobba för Lapland pro natur.

Alban Regnault ser ut och låter som vilken fransman som helst men han är född i Kamerun i Afrika och flyttade till Frankrike först i vuxen ålder. Där sökte han till en fiskeguideskola i den lilla byn Ahun på landsbygden mitt i landet.

Efter utbildningen reste Alban runt i världen och var fiskeguide på många exotiska platser innan han hamnade och blev kvar på den den kanske mest exotiska platsen – Gafsele vid Ångermanälven.

Alban Regnault köpte Lapland pro natur 2011 och antalet gäster ökar stadigt.

– I år har vi runt 200 kunder som kommer hit, berättar Alban Regnault.

200 kunder på ett år låter kanske lite men Lapland pro natur har i princip bara öppet fyra månader om året, från maj till september och under den perioden är det fullbokat.

– Jag får en hel del förfrågningar från folk som vill komma hit men de ringer en vecka eller ett par dagar i förväg så jag måste säga nej, det är fullt, berättar Alban.

På den gamla bondgården står idag fem fyrbäddsstugor och en restaurang och med hjälp av två lärlingar från Frankrike sköter Alban allt – från fiskeguidning till städning och matlagning.

Han vill inte utöka med fler stugor eller fler gäster utan är nöjd över att han kunna hålla en bra och hög kvalitet.

– Jag skulle vilja få hjälp från folk i kommunen att utveckla företaget men det är svårt. Folk måste bli medvetna om vad de har att erbjuda, att det går att sälja natur och naturupplevelser. Och så måste det bli lättare att ta sig hit till Norrlands inland, säger Alban Regnault.

Några satsningar på vintern har inte Alban.

– Jag är född i Afrika, behöver jag säga mer? säger han skämtsamt. Jag har svårt att acklimatisera mig på vintern och jag har aldrig åkt skidor!

Alban försökte sig på en vintersäsong men det blev ingen succé så han bestämde sig för att hålla sig till sommaren som han är bra på.

Ett allt större problem för Alban har varit att kunderna vill göra mer i Gafsele än att bara fiska och då får Alban skjutsa kunderna. Ofta långt.

– Åsele är inte så bra på turistattraktioner. Det finns kanske tre, fyra större turistattraktioner i kommunen så jag får köra mina gäster till Vännäs, Dorotea eller Vilhelmina när de vill se mer av Sverige. Våra gäster vill se mer än bara gädda och en fransman. De vill se Sverige, den svenska kulturen och träffa lokalbefolkningen, säger Alban Regnault.

De flesta gästerna hos Lapland pro natur kommer från Frankrike men sedan är det utspritt över världen. Syd Afrika, Ryssland, Kongo, Singapore. Och nu väntar de precis ett sällskap på 14 personer från Gabon, grannland till Kamerun.

Säsongen är snart slut och då ska campen ställas in för vintern. 12 båtar och 16 motorer ska vinterservas. Stugor och restaurangen ska tömmas på vatten fixas inför nästa säsong. Sedan får Alban Regnault semester.

– När man har jobbat så mycket och så intensivt under sommaren behövs det några månaders ledighet för att komma igång igen, säger Alban.

Han reser mycket på vintern, både privat för att hälsa på släkt, vänner och värmen men också inom jobbet för att knyta nya affärskontakter. Men basen är alltid Gafsele.