Trollklintens jakt- och fiskecamp lockar jägare från Italien

Jakthund som står bredvid en skjuten skogsfågel. Ett gevär står lutat mot en sten.Ripjakt på fjället lockar främst italienare, medan finländare gärna jagar skogsfågel. Foto: Jan-Erik Wallin.

STORBÄCK (SGT) Drygt halvvägs på vägen mellan Dorotea och Borgafjäll, i den lilla byn Storbäck ligger Trollklintens jakt- och fiskecamp. Hit lockas varje år jaktturister från både Italien och Finland för att jaga fågel och känna lugnet.
Bara den invigde vet var man ska svänga av vägen mot Borgafjäll för att komma ned till Trollklinten.
– Vi vill vara lite anonyma så att det inte blir en massa onödig trafik här nere, säger Jan-Erik Wallin, som driver campen tillsammans med sin fru Kajsa.
De håller precis på att köra igång för säsongen för till skillnad från många andra turistföretag är inte sommaren högsäsong här. Men, säsongsstarten just i år är en tråkig historia för paret.
Regeringens beslut att inte tillåta utländska jägare de två första veckorna av småviltsjakten slår hårt mot Trollklinten.
– I många år har vi haft ett gäng italienska jägare som kommit till oss de första veckorna för att jaga ripa. I år var vi, med kort varsel, tvungna att säga nej till dem och senare kan de inte komma för då har vi andra jägare här, berättar Jan-Erik.
Många av jägarna som besöker Trollklinten bokar ett år i förväg och för till exempel italienare innebär resan en hel del planering – deras hundar ska transporteras hit och arbetet med att få tillstånd att ta in och använda vapen i Sverige kan ta månader.
De första månaderna av jakten är det framförallt italienare som kommer till Trollklintens jakt- och fiskecamp. De vill jaga ripa på fjället och är inte så intresserade av tjädern och orren nere i skogslandet. Lite senare framåt vintern kommer finländarna och de jagar i princip bara skogsfågel, gärna på skidor.
Efter en lång turné runt om i Sverige, som bland annat inredningssnickare, hittade Jan-Erik Wallin tillbaka till sin barndomsby Storbäck 1998. Sin första jaktgäst hade han redan 1999. Sedan dess har företaget undan för undan växt.
Idag har paret runt 200 gäster per år och det ökar stadigt.
– För att locka hit fler gäster har vi börjat använda oss av Airbnb (som är en internationell marknadsplats på webben där folk kan annonsera ut och boka boenden i hela världen. Red.), och det har fungerat bra under skidsäsongen. Vi har haft flera familjer som har bott hos oss och åkt skidor i Borgafjäll, berättar Jan-Erik.
Namnet Trollklinten kommer från berget Trollklinten som man ser på andra sidan Arksjön ett par kilometer bort.
På campen finns idag ett hus med sex sängplatser för gäster. Behövs fler bäddar hyrs ibland grannhuset in.
– Med tanke på att jaktreglerna plötsligt kan ändras så törs vi inte riktigt satsa stort och köpa på oss mer boenden, säger Jan-Erik.
De hoppas ändå att inom några år ha tillstånd och utrustning att kunna servera mat och frukost till sina gäster.
På gården står en gammal bakstuga som ibland används till pizzabak. Då får gästerna själva vara pizzabagare – ett äventyr i sig.
Med fina fiskevatten runt knuten och massor av jakt och äventyr ligger Trollklintens jakt- och fiskecamp helt rätt och med en karta i telefonen är det lätt att hitta dit.