Fjällsjö framtid mobiliserar efter nedläggningsbeskedet: ”Nu är det upp till kamp”

RSMH levererar bland annat mat till byns äldreboende – som ligger tvärs över gatan från föreningens lokaler. Foto: Arkivbild.

– Nu är det upp till kamp igen.
Fjällsjö framtid mobiliserar efter beskedet om att sju jobb försvinner från det kommunala köket i Backe.
Den ideella föreningen är minst sagt van att strida. I somras organiserade de ett motstånd mot de planerade rivningarna i byn och ockuperade den så kallade läkarvillan mitt emot sjukhuset. Aktionen fick stor medial uppmärksamhet och lyckades. Beslutet om rivning upphävdes.
– I dag är det fullt i lägenheterna. Vart skulle dessa människor ha bott annars, frågar sig Margareta Mårtensson, ordförande i Fjällsjö framtid.
Föreningen har tidigare också kämpat för att det kommunala köket ska få finnas kvar. Men vi kunde tidigare i februari avslöja att Strömsunds kommun inte tänker förlänga avtalet med föreningen RSMH. Detta efter ett påstått avtalsbrott.
– Det kom oväntat vi trodde att vi skulle få lite andrum efter fastighetsbråket, men nu är det upp till kamp igen, säger Margareta Mårtensson.
Sju jobb skulle försvinna om köket flyttar. Det är inte lite i en by som Backe.
– De är ju bland de största arbetsgivarna på byn. Dessutom sparar de två miljoner kronor per år åt Strömsunds kommun, som dessutom har ett sparkrav på sig. Då rimmar det illa att lägga energi på att få bort den här verksamheten.
Hur är stämningen i byn efter beskedet?
– Alla pratar om det och vi kommer ta upp det på vårt styrelsemöte. Folk i byn är jättenöjda med RSMH. De gamla får varm mat sju dagar i veckan. Skulle köket flytta till Hoting blir det inte alls samma kvalité.
Fjällsjö framtid är tydlig med att de nu kommer att kriga för att köket ska bli kvar.
– Absolut. Nu är det bara att tagga till igen. Men det som är skönt är att vi numera har representation bland politikerna, bland annat genom Svante Westin (M). Vi har också visat att det går att rädda kvar verksamhet. Vi har lyckats både med skolan och köket tidigare, säger Margareta Mårtensson.
Simon Gunnholt