Innovativa unga företagare visade upp sig på mässa

Sven Brückmann vid Almi Företagspartner gillar Goamar Makuachs konstverk gjorda på spackelplattor.

–Jag kan tänka mig att driva företag, jag vill bli en entreprenör. Det sade Goamar Makuach, en av de UF-företagare som visade sin innovativa produkt i Folkets Hus.
Under hösten och vintern har elever vid Hjalmar Strömer skolan i Strömsund drivit tio så kallade UF-företag (Ung företagsamhet)
Vid en mässa i februari visade nio av dem sina produkter och tjänster där Sven Brückman från Almi Företagspartner i Jämtland/Härjedalen såg mer än nöjd ut.
– Det är bra att det presenteras så fina idéer och det är viktigt att vi är här och visar vad vi kan bidra med, sade han när tidningen besökte UF-mässan.
På plats i Folkets hus var också ett antal lokala företag som Engcon, Nordplåt och Ica Simonson.
– Förra året hade vi enbart mässa för Ung-företagarna. Nu ville vi knyta till oss näringslivet, visa att det finns ett starkt entreprenörskap i Strömsund, sade Christina Westerberg vid UF Jämtland/Härjedalen.
Hon och Cathrin Sjögren, näringslivsutvecklare i Strömsunds kommun, pekade på att Strömsund med drygt 11000 invånare har 1100 företag vilket betyder att tio procent av befolkningen sysslar med näringsliv.
På mässan visades innovationer som en svetsad skoborste, norrländska doftpinnar, Goumars konst gjord på spackelplattor och tre killars lansering av kepsar med fjällmotiv, och vinställ och ölöppnare gjorda av hästskor.
Yngre elever från Hedenvindskolans klass fyra var också inbjudna till mässan där de hade fått uppdrag att presentera innovationer. Där blev Jens Karlsson och Sten Holmgren från Engcon imponerade av Anton Persson och hans klasskompisars uppfinning som består av en skopa som kan täckas så att inte materialet faller ut.
– Den passar både hjullastare och grävmaskiner, upplyste Anton.
Text och foto: Tommy Norin