Ukrainska barn i unik klass i Föllinge

Lotte Mjöberg, SVA-lärare och Seyoum Shiferaw, språkstödjare är på plats när tidningen hälsar på förberedelseklassen i på Cederbergskolan i Föllinge.

FÖLLINGE (SGT) PÅ Cederbergskolan i Föllinge startade Krokoms kommun i augusti en unik förberedelseklass för ukrainska barn och ungdomar. – Det är en introduktion till Sverige så att de sedan sakta ska kunna integreras i vanliga klasser, berättar Lotte Mjöberg, som är SVA-lärare och en av de två lärarna i klassen.
I dagsläget är det närmare tio ukrainska barn från sex till fjorton år. Lotte berättar att fler är på väg till klassen. Normalt är de två lärare men den andre är för dagen sjuk. Dock har Lotte bra hjälp av Seyoum Shiferaw som är språkstödjare i ryska och ukrainska.
När vi hälsar på är det fyra yngre barn i klassrummet. Två av dem är Nikita och Daniil. Nikita är Seyoums son. De har varit i Sverige sedan i mars. Seyoum kommer ursprungligen från Etiopien men flyttade till Ukraina för att studera till farmaceut. Där träffade han sin fru och paret har nu två barn varav Nikita är den yngsta.
– Min äldsta dotter Diana är nitton år och studerar nu, berättar Seyoum.
Nikita och Daniil har full fart. Vi hinner inte prata med dem innan de rusar i väg för sin efterlängtade musiklektion med F4-klassen på skolan. Idag ska de sjunga julsånger.
– Nikita gillar att lära, berättar Seyoum innan de alla försvinner.
I rummet bredvid sitter Mariia och Roman, båda fjorton år. Här är det lugnt och stilla. De pluggar svenska och matte. Förutom dessa ämnen ingår samhällsorientering i förberedelseklassen, men också idrott, biblioteksbesök och annat. De har börjat gå på några lektioner i skolans 7–8 klass, som de så småningom kommer att gå i på heltid
Mariia har varit i Sverige i nio månader.
– Vi hamnade i Gideå i fyra månader först och sedan här.
Roman kom till Sverige med sin mamma och syster för två månader sedan.
– Först hamnade vi i Junsele och sedan i Timrå i två veckor in­nan vi för tre veckor sedan kom till Föllinge.
Roman pratar bra engelska men båda förstår ryska och polska en del.
– Det är lite lika ukrainska.
Båda är konstnärliga. Mariia har gått på konstskola i Ukraina i tre år.
– Mest blir det akvarellmålningar.
Roman är något av en kändis i hemlandet. Han har spelat med i en hel del filmer.
– Det har varit både större filmer och serier.
Vad tycker ni om Sverige?
– Vi gillar maten här. I Ukraina får vi mat gratis i klass ett till fyra, sedan får vi köpa. Det är lite kallare, men inte mycket. Det är bra att det finns möjlighet att simma här. Volley­boll är kul.
Hur är nivån på matte här jämfört med i Ukraina?
– I Ukraina är den mycket svårare och mycket mer! Här är den lätt.
Lotte fyller i att Mariias och Romans mattekunskaper ligger ungefär på svensk gymnasienivå.
– Det är stor skillnad.
Båda har släkt kvar i Ukraina. Mariia saknar sina taxar, hon är en stor djurvän. Roman oroar sig för sin bror och farmor som är kvar.
Det har än så länge varit svårt att få nya kompisar, till stor del på grund av språket. Roman har lärt känna en i sin egen ålder på skolan. Mariia har haft det svårare då hon inte kan engelska.
– Min kompis är Roman.
Jannike Hillding, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Krokom, har besökt klassen.
– Det är ett suveränt initiativ av Cederbergskolan. Det gick ut en förfrågan där det söktes plats och möjlighet. I Föllinge fanns båda delarna. Den sammansättning som rektorn sedan har tagit ut, med bland andra Lotte, det verkade vara en jättebra stämning. Jag är supernöjd.
Så länge behovet finns kommer förberedelseklassen att fortsätta. Hillding fann att barnen verkade trygga i klassen.
– Redan hade de lärt sig lite svenska. Sedan är det bra att klassen inte gör skillnad på om någon skulle komma från Ryssland. Det spelar ingen roll för barnen. Man gör det på rätt sätt.
Text och foto: Sonja Björklund