Rivningshotad fastighet i Backe fixas och nya hyresgäster flyttar in

Räddat rivningshotat hus i Backe.

BACKE (SGT) Bybornas ockupation av den så kallade Läkarvillan mitt emot sjukhuset lyckades. Huset står kvar, och ockupationen fick återverkningar ända in i politiken. Beslutet om rivning upphävdes, och ledaren av ockupationen, Svante Westin (m), vann många röster i valet på sitt motstånd. SHB har nu beslutat att ställa i ordning en av de två lägenheterna i fastigheten, redan den 1 oktober blev det inflyttning för Gunhild Nilsson.
– Min dotter fick veta att det var på gång att ställa i ordning Läkarvillan och jag fick komma och titta. Jag blev alldeles frälst och jag fick flytta in! Jag kan inte begripa att de ville riva huset. Jag har varit sjuk och jag har bara sagt att jag inte flyttar någonstans där det är trappor som jag ska fara och gå i. Nu bor jag i villa och orkar inte sköta om trädgården längre. Hoppas att det kommer att fungera för hunden också, den är fjorton år, säger Gunhild Nilsson, som bott i sin villa i 48 år.
– Min man gick bort för flera år sedan och jag har gått och tänkt länge på att flytta, så det gör mig ingenting att lämna huset. Det är ute till försäljning nu. Jag är född i Backe och har bott hela mitt liv här, utom för några år då jag var borta för arbete, berättar Gunhild.
– I källaren finns tvättmaskin, torkrum, matkällare och potatiskällare. Tvättrummet tillhör bara min lägenhet, säger en nöjd Gunhild.
Lägenheten är en trerummare. Vid rivningsbeslutet togs alla vitvaror bort. Nya vitvaror har införskaffats, öppna spisen fungerar, en kvarlämnad spegel hänger kvar i hallen. Fiber finns indraget. SHB:s platsansvarige såg till att allt fanns på plats när Gunhild flyttade in.
– Tvättstället som fanns här var nytt, men det togs bort och vi kunde placera det i en annan lägenhet, så nu är det ett helt nytt jag sätter upp, säger Richard Svensson.
– Vi börjar med att bara göra i ordning en av de två lägenheterna, eftersom vi har lediga lägenheter på andra håll i Backe, säger Richard Svensson.

Inger Kraft Etzler