Lokalt rymdfiasko uppställt på campingen i Gäddede – kan bortslumpas till Norge

Observatoriet i Gäddede samsas med tält, husvagnar och husbilar på campingen

GÄDDEDE (SGT) Det är tio år sedan Observatoriet på Brännklumpen togs ner från Brattlifjället och sedan dess har det inte varit i bruk.
Det hade då stått där i några år på en specialgjuten grund uppe på fjälltoppen. Då var planerna stora för hur observatoriet skulle användas. Bland annat planerades en hemsida där teleskopet skulle kunna fjärrstyras av besökare på sidan.
Projektet som under åren kostat minst sju miljoner med bidrag både från Sparbankstiftelse och bygdemedel kan nu beskrivs som totalt havererat.
Kontakterna mellan Forum Frost­viken och möjliga intressenter på andra sidan gränsen tog stopp när pandemin bröt ut.
Här är tanken att överlåta observatoriet för en bråkdel av vad det kostat.
– Det har kommit en ny rådman i Lierne, och det är svårt att skapa nya relationer, men efter semestern ska vi ta kontakt igen, säger Per Olof Melin, ordförande i Forum Frostviken.
Det är många som undrar över föremålet som ligger på campingen i Gäddede där den samsas med husbilar, husvagnar och spiketält.
– Jag får många förfrågningar och gästerna vill gå in och titta, men det är ingen som sköter observatoriet och jag har inte tid, säger Lili-Marie Wassdahl som driver Gäddede Camping och Stugby där det är fullbokat varje dag.
– Observatoriet har inte kostat oss något i kontanter, bara en massa strul och arbete. Teleskopet kostade 250 000 och kom från Australien. Det är mycket pengar investerade i helheten. Nu undersöker vi igen om det finns intresse i Norge eller om det går att sälja, vilket vi är villiga att diskutera, men det går inte bara komma och ta det. Priset är inte det viktigaste utan att observatoriet kommer till användning. Det fanns ett intresse från Lierne nasjonalparkscenter, men det är bara att glömma, säger Per Olof Melin.
Tanken från nationalparken var att bli certifierade i ”Dark Sky”, en organisation som arbetar för att skapa ett medvetande runt om i hela världen om ljusföroreningar.
Hoppet är inte ut om ett samarbete mellan Lierne i Norge och Frostviken, men det krävs både kunskaper och vilja. Drivkraften i projektet lämnade Gäddede och kvar blev Observatoriet som i varje fall går att se från utsidan vid kanten av Kvarnbergsvattnet.
Det är bara att konstatera att mycket har hänt sedan den 1 oktober 2009 när det nya observatoriet uppe på Brattli invigdes av dåvarande Landshövdingen Britt Bohlin.
Inger Kraft Etzler