Förre socialdemokratiska kommunalrådet Göran Bergström återvänder till politiken – som moderat

Göran Bergström f d socialdemokratiskt kommunalråd i Strömsund byter parti. Arkivbild.

STRÖMSUND (SGT) På valsedlarna till fullmäktige finns återigen före detta kommunalrådet Göran Bergströms namn, men den här gången står han på Moderaternas lista.
– Det här är en markering från min sida. Jag kommer att göra allt för att ingen kommunist eller miljöpartist ska kunna vara med i en socialdemokratisk regering och förstöra landet, säger Göran.
– Miljöpartiet har haft inflytande och monterat ner fullt fungerande kärnkraftverk, det som tillsammans med vattenkraften har gett arbetstillfällen och byggt upp Sveriges välstånd. Nu får vi sitta med mössan i hand för att kunna värma våra hus. Det har fått mig att tänka till lite.
Men även kriget i Ukraina har gett Göran en tankeställare.
– Det enda alternativet för Sverige är att gå med i Nato. Brinner huset är det för sent att ringa och be om en försäkring.
Ser du några nackdelar med att gå med i Nato?
– Allt har för- och nackdelar, men om vi kan leva i fred och frihet, tycka och tänka vad vi vill utan att bli ifrågasatta, då är det Nato som gäller.
Göran berättar att kriget i vårt närområde kommit som en chock. Det gjorde hans politiska val “jätteenkelt.”
– Vi lever i en föränderlig värld. Jag har ändrat mig politiskt för att annars hade mitt huvud varit totalt fastrostat. Jag måste ha initiativförmåga att flytta mig från rälsen när tåget kommer.
Alliansfrihet och neutralitet är inga värden som är skrivna i sten för Göran. Han nämner bland annat Inlandsbanan som transporterade tyska soldater och vapen.
– Nittio procent av allt stål gick till Hitler. Neutraliteten var bra på papper, men har inte funkat i alla lägen.
Det var Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, som uppmanade Göran att byta parti, om än inte personligen.
– Kristersson sa klokt: “Ni som varit sossar under alla år, kan ni inte prova att låna ut en röst i nästa val?” Och det är precis det jag tänker göra, berättar Göran som i den bästa av världar ser en regering ledd av både Socialdemokrater och Moderater, för att täcka både välfärd och näringsliv.
– Det är en markering, för om jag dör nu vet de att jag är tillräckligt klok för att lyssna.
Tidigare har Göran berättat om spiken i kistan som gjorde att han lämnade Socialdemokraterna.
– Det var dels försäljningen av Backe sjukhus som var illa skött, och dels bristen på dialog med Backeborna gällande eventuella rivningar av fastigheter, upprepar Göran.
– Jag lånar ut rösten till moderaterna i år. Men jag kanske kommer tillbaka nästa val. Det är det som är det fina med det politiska systemet demokrati. Det måste vi försvara varje dag. Friheten kommer inte gratis, det har vi ju sett.
Anna Westerberg