Engagerad ledare nominerad till pris

Leena Berg, finalist för guldbollen.

DOROTEA (SGT) Fotboll, basket, innebandy – bollsporterna lockar i Dorotea IF. Att alla ska med och ges möjlighet till att idrotta råder det ingen tvekan om. Leena Berg är en av ledarna som brinner för sin uppgift och som är en av finalisterna till Guldhanden 22, ett pris som stiftelsen Sverige United delar ut för sjätte året till fotbollens eldsjälar. 
Om det blev en hand av guld, silver eller brons eller “bara” en hedersam nominering är känt när den här tidningen kommer ut. Men att förmå prisjuryn att avslöja resultatet före tidningens tryckning var inte möjligt.  Leena Berg, – trebarnsmamman som nu uppmärksammas för sitt engagemang att få unga nyanlända att ta plats i Dorotea. 
– Jag har själv alltid hållit på med lagidrott, och jag vill föra glädjen med idrott vidare både till mina egna barn och andra. Det är tacksamt på ett ställe där alla känner varandra. När någon kommer ny så söker de sig till fotbollsplanen och det är bara att fråga“vill du vara med?. Utan de barn och ungdomar som kom till Dorotea skulle vi inte ha den verksamhet som vi har, men det är tråkigt att många nyanlända har flyttat härifrån, säger Leena Berg.
Leena pekar på de många fördelar som finns i Dorotea. Hon arbetar med ekonomi i Svenska Tält och är också delägare. Tillsammans med sin syster och några vänner startade de ett projekt för de mindre barnen och nu drivs “Boll” – projektet också tillsammans med andra engagerade föräldrar. Fem-sexåringarna tränade sommartid utomhus under lekfulla förhållanden, och när det blev dags att flytta inomhus delades spelhallen i mitten och det kunde vara fotbollsträning på ena halvan och innebandy på andra.  I väntan på att risken för smittspridning av corona ska avklinga så har verksamheten stått stilla i januari och februari.
– I mars drar vi i gång igen. Vi har flera olika bollsporter och det är variation. En ung person behöver inte specialisera sig från början och får kanske lust att hålla på längre med idrott. Föreningsidrotten spelar en stor roll på en liten ort! Och här krävs inte så mycket planering. Efter jobbet kanske det blir hämtning av barn på fritids, en sväng till affären och så kan jag nästan ta på skidorna i hallen och åka ut. Slalom utanför knuten och fotbollsplan på cykelavstånd. Man behöver inte bilen hela tiden. Här finns allt. Det enda jag skulle önska är en bättre sporthall då golvet är dåligt och läktare saknas, säger Leena.  
– Jag tycker att fotbollen har klarat sig bra under pandemin, men med innebandyn har vi tvingats flytta på matcher. Pandemin har varit generellt dålig för idrotten, och målades upp som en bov för smittspridningen, men skolorna höll ju inte stängt generellt och det smittar nog lika mycket i ett klassrum som i en sporthall. Alla mådde dåligt. Blir det för långt mellan träningarna är det lätt att de som kanske inte är så intresserade försvinner.  Idrotten är ett jättebra sätt att träffa kompisar, det är både fysisk aktivitet och en social gemenskap. Vi behöver varandra, säger Leena Berg.
Text: Inger Kraft Etzler
Foto: Dorotea IF