Emilia har många järn i elden – hinner ändå renovera huset

Mångsysslaren Emilia öppnar dörren till släkthuset som är under renovering.

SILSJÖNÄS/BACKE (SGT) Hemma hos Emilia Nilsson står livet inte stilla. Det går för fulla segel på familjegården. Grisbonden Emilia ska tillsammans med sambon John ta hand om lite över 100 grisar i det nystartade företaget. Slakt pågår. Djuren måste skötas, administrationen ska göras, och dessutom pågår renovering av släktgården.
Marknadsföringen via sociala medier och samarbete med till exempel Bagaren och Kocken kräver sin kvinna. Det ska bli en jaktfilm och avsnitt med höstgrytor för ”Emilias jakt på smaker”.
– Jag skulle önska fler timmar på dygnet, det är så mycket att göra att det roliga får vänta. Men nu kockar jag i två veckor i Mo­skogen och ska servera frukost och trerättersmiddag åt tjugo jägare hos Fredrik Myhr och Exclusive Adventure, säger Emilia. Det ska bli mest husmanskost och allt kommer från gården och jägarna ska få förrätt, varmrätt och efterrätt.
– Jag är med och jagar också, om jag hinner, men jakten är inte prioriterad. Någon frågade mig vad jag har för jobb egentligen. Det är svårt att beskriva. Min morgonrunda går till hästarna, hundarna, grisarna, kalvarna och nötdjuren. Jag sköter alla djur på gården, gör pappersarbete åt mina föräldrar, svarar på mejl och ringer, säljer grisar och fakturerar. Jag är kokboksförfattare och bonde.
– Det är jätteroligt att arbetet med grisarna, som min pappa började med när han var nio år, kan fortsätta. Vi har till och med en väntelista med folk som vill köpa vårt griskött.
– Coronan gjorde att vi kunde arbeta med huset. Det är ett timmerhus som är kalkat och vi kunde ta itu med att kalka det igen, men jag ångrar att vi inte tog kalkfärg i stället. Vi hann dessutom med alla fönster under första vågen av pandemin.
– Det är klart att det skulle vara enklare att köpa ett nyckelfärdigt hus, men jag vill renovera huset precis som jag vill ha det. Det är från mitten av 1800-talet och det är jätteroligt att kunna förvalta huset som min familj har haft. Men jag kunde inte tänka mig att det skulle vara så mycket att göra.
– Vi fick en vattenskada och fick börja med att riva ur badrummet. Var fanns vattenskadan? Vi räknade ut att vi varit mer än 20 timmar under huset och grävt fram ledningar som rötter hade letat sig in i. Allt avlopp och vatten är nu draget och klart, liksom elinstallation. Vi ska lägga in jordvärme och ha golvvärme i alla rum, vi måste bygga för en modern tid.
– Jag har planerat badrummet lite i gammal stil. Jag vill ta fram själen. Det ska in en tvättmaskin med inbyggd torktumlare, och den ska byggas in i ett skåp. Det var lite knepigt med att hitta en tvättmaskin med plan framsida, men det gick! Ovanpå blir det en hylla och ett skåp på väggen. På hyllan kan man ha handdukar och det kan bli ett skötbord om sex-sju år, säger Emilia, som inte saknar framtidsplaner.
I somras hann hon med en veckas semester.
– Är man bonde kan man inte bara åka bort, och vi hjälps åt allihop på gården. John och jag, mamma och pappa, farmor och farfar, säger Emilia och jagar vidare i jakten på smaker.

Text och foto: Inger Kraft Etzler