Flyttade från Syd­afrika och satsade på företagande
i glesbygd

Christer och Karin Solgevik på KC Ranch.

MEÅFORS/RAMSELE (SGT) Vägen från Durban i Sydafrika till Meåfors utanför Ramsele har snart upphört att vara en vanlig resväg för familjen Solgevik. De har bestämt sig för att sälja sitt hus vid Indiska Oceanen och i stället ägna all tid åt sin ranch med allehanda aktiviteter. Engagemanget för byn går inte att ta miste på. KC Ranch inleder vägen från Meåfors till Imnäs, en kreativ sträcka med hantverkare, loppis, kaféer och mat.
– I år ordande vi för första gången en julmarknad tillsammans med hantverkarna och företagen här. Vi har Meåfors getgård, Inger Jacobsson som stickar, Skogsnäs med Sara Mårskog och andra hantverkare, Imnäs Allehanda, Grillat i Imnäs och så vår egen bod med fik, berättar Christer och Karin Solgevik på KC Ranch.
En bit in på gården öppnar sig en överraskande gårdsbutik. Inredd och klar att ta emot sena julklappsletare och med en osannolik övervåning som hålls öppen för privata fester eller inhyrda gäster.
– Hos oss satsar vi på lokalt och ursprungligt, ekologiska varor, berättar Karin som är den som har sitt ursprung på gården.
– Vi brukar annars tillbringa sex månader om året i vårt hus utanför Durban, men jag kände att jag vill vara hemma nu, säger Karin.
Osäkert om villkoret var att Christer skulle få inreda sin ”man cave” i ladugården. Men där finns den nu, fylld med nostalgi. Jukebox, reklamskyltar av emalj, filmaffischer, en bardisk, gamla godingar i skivstället. Det var det första som fick en inredning. Och så klart finns det veteranbilar i familjens ägo, en Cadillac -61 och en Buick -68.
– Men, det är inget vidare att cruisa på grusvägarna, kommenterar Karin.
– Nu spånar vi tillsammans i byarna allihop för att hitta familjevänliga evenemang. Tänk en flotte på älven som kan lägga till vid olika ställen. Och jag skulle vilja anordna en countryfestival, säger Christer.
– Vi har funderat på att ha en restaurang också. Man skulle kunna välja mellan att sitta på dyngkasan eller i griskätten, skrattar Karin.
Det var efter flera semesterresor som Karin och Christer bestämde sig för att det var vid Indiska oceanen de ville bo under längre tid. När de byggde sitt hus blev de mer eller mindre påtvingade en hemhjälp och blev medvetna om bristerna på barntillsyn i grannbyn. Den anställda, Ntombi Shabane, berättade om alla föräldralösa barn som bara drev omkring utan att någon brydde sig om dem. Stora sociala problem blev tydliga och Karin och Christer fick idén om att bygga ett barndaghem. Planering vidtog hemma i Sverige, och vid nästa resa köptes det mark och ett bygge påbörjades med 3000 kronor i startbidrag. Egna pengar satsades, okända människor bidrog så att t o m en gräsmatta kunde anläggas. Sedan tre år tillbaka drivs nu daghemmet i kommunal regi i byn Kwanzimakwe, planerat för 30 barn, men som med tiden blivit mångdubbelt fler och många anställda. Hemhjälpen Ntombi visade sina starka sidor och är nu föreståndare för daghemmet. Projektet ”Ett värdigt liv” har fullbordats med råge.
Det stora huset från 2008 i Sydafrika är ute till försäljning. I landet råder nu total lockdown sedan i mars och det är omöjligt att ta sig dit. Paret Solgevik lyckades dock ta sig hem i slutet av april och kom lagom till Meåforsdagen – en trivselträff för stora och små.
Nu satsas allt på framtiden i Meåfors men kontakten med Sydafrika är levande. En tiokronorsloppis i entrén till gårdsbutiken lockar och alla pengar som kommer in går till ”Give a child a family”. Nyligen kunde 3000 kronor skickas till ”Give a child a family”, ett projekt som Karin och Christer har stöttat sedan de lämnade över sitt daghem till byn och driften togs över av kommunen.
Det är svårt att föreställa sig vad som öppnar sig bakom gårdsskylten KC Ranch, men åker man en bit in på gården så ligger Gårdsbutiken och väntar. Även om själva julmarknaden har varit, så hålls butiken öppen.

Text och foto: Inger Kraft Etzler