Hembakat på nostalgiskt café i Havsnäs

Gun och Helene Sundkvist i en genuin cafémiljö.

Inte bara Elvis Presley och Marilyn Monroe utan också två glada damer hälsar välkommen till Café Nostalgi i Havsnäs. I år är det tio år sedan Helene och Gun Sundkvist öppnade ett fik i den gamla ICA-butiken. I ett stort gult hus alldeles vid vägen och med loppis och en hantverksbod tvärsöver är det ett givet utflykts­mål.
– Vi öppnar på midsommardagen och i år har vi bestämt att vi ska ha öppet fredag, lördag och söndag, berättar Helene Sundkvist.
Café Nostalgi är inrymt i hennes pappas farfars butik som omvandlats med en känsla för cafékultur.
Till vardags arbetar Helene som skolsköterska i kommunen dit hon återvänt efter många år med arbete i Norge. Det är Gun som står för hantverket med vävning, skinnarbeten och stickade alster.
De båda café-föreståndarna gör ständigt nya fynd på loppisar och auktioner. Det märks i den trivsamma miljön som har inretts med möbler och prylar från 40- och 50-talet.
– Vi har jätteroligt och vi skrattar mycket tillsammans och folk hittar hit. Det är många som återkommer, säger Gun.
– Allt är hembakat och det finns nybakat hela tiden. Vi gör matpajer också, mjuka och hårda kakor, våfflor och jag gillar att göra tårtor, säger Helene.
– Vi tar 80 kronor och så får man ta så mycket man orkar. En person söderifrån häpnade och sa att det är ju vad det kostar för en kopp kaffe i Stockholm. Vi har höjt priset med tio kronor i år, berättar de båda med ett fniss.
De är inte systrar, men släkt och grannar och stora ägor som tillåter utomhusservering.
– Gun har hittat på en slogan: ”Vi håller öppet och ni håller avstånd!”.
Det är viktigt för oss att kunna ge en guldkant till våra gäster och visa på det genuint jämtländska. Det ska vara ett fint minne när man har besökt oss. Vi får se om vi kan ha levande musik några gånger i caféet också, men ingenting är bestämt, säger Helene.
Text och foto: Inger Kraft Etzler