Junsele djurpark satsar på hemestrande i sommar

Surikaterna med sin vän Ulf Henriksson. Foto: Inger Kraft Etzler

JUNSELE (SGT) Alla djur börjar ana att det våras och livet står inte stilla inför öppnandet på midsommarafton. Att Junsele Djurpark ska säljas finns inte på kartan längre. Förra året köpte Ulf Henriksson en kamelmamma och hennes unge till Junsele Djurpark. 2019, året när det var 60-årsfirande, fick han sex surikater i present.
I år har fyra fjällrävar flyttat till in. Lamadjur, tigrar, silkesapor, alpackor, björnar, höns och får är bara några exempel på variationen av djurarter i parken.
– Det vände när kommunen köpte campingen och vi kunde börja investera, säger Ulf Henriksson.
Det märks på olika sätt runt om i parken med nya hägn, nytt hus som blev bostad och de pigga surikaterna. Bondgården har fått nytt kök och servering. I omgivningen har det blivit en satsning på semesterbyn med stugor som håller hotellstandard med fullservice. Möbler och inredning ordnades av Röåns Möbler. På en liten ort är alla beroende av varandra.
– Vi försöker handla lokalt, kommenterar Ulf.
Pandemin gjorde att uthyrningen stoppades, men nu är förhoppningen att det bli hemma-semester i stället för utlandsresor.
– Alla företag i Junsele har gått ihop med en gemensam marknadsföring. Vi vänder oss till Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. 80 procent av våra besökare kommer från de områdena.
Det finns massor att göra här – vi har till exempel Galaxen med båtutflykter, Kåtabyn, Kvarnå Trädgård, Bowlinghallen. Matställen med Pizzerian, Corner House och Brödboden. Här går det att ha ”hemester i trygg miljö utan trängsel”, säger Ulf och använder årets paroll.
– Kommunen har köpt 2500 biljetter till kommunens alla grundskolebarn, det är fantastiskt roligt. Det var faktiskt kommunen själv som kom med förslaget. Vi arbetar med utveckling i vårt område hela tiden. Vi ska till exempel försöka skapa en vandringsled från Junsele till Kvarnå. Galaxen ska ordna flera utflykter. Arbetet med hur vi bemöter människorna som kommer hit är viktigt att fundera på, berättar Ulf.
I Junsele Djurpark finns 20 arter och ungefär 120 djur, bland dem finns både björnar, fjällrävar och den stora attraktionen med de vita tigrarna.
– De utgör en genbank, och vi ingår i ett världsomspännande projekt som samlar in pengar för att värna om tigrarnas fortlevnad. Surikaterna, ja, de har en särskild historia. När vi firade 60-årsjubileum förra året stod helt plötsligt några från en tysk djurpark här och gratulerade med de sex surikaterna. Det var en överraskning och väldigt roligt. Nu hoppas vi på tillökning. Det är en hona som ska välja en partner, sen får de andra olika uppgifter som spanare, betjänt eller barnpassare, säger Ulf Henriksson med ett leende.
25 000 besökare brukar komma till djurparken varje sommar. 30 personer är sysselsatta under sommarsäsongen. Sju miljoner kronor måste in för att det ska gå runt. Det blir cirkusföreställning varje dag men också Cirkusskola, Zooskola och Cirkuspark och Lekland – allt ska vara på plats när parken öppnar.
– Vi tror att det kan bli en bra sommar. Vi tränger inte ihop människor! fastslår Ulf Henriksson.
Inger Kraft Etzler