Retro och djurmotiv i möbelaffären

Kärstin med retrolampa i modern tappning. Foto: Inger Kraft Etzler

HAMMERDAL (SGT) Grönt, rosa, varma brända nyanser, gult och blått förväntas vara årets trendiga färger, åtminstone enligt en trendguru. Trenderna kommer och går, också i en anrik möbelaffär som Wiks möbler i Hammerdal. I början av 1990-talet flyttade ägarna Kärstin och Per-Jonas Wik sin affär från Sikås, där den funnits sedan 1940-talet.
– Trender kan ta lång tid innan det når en möbelaffär. För något år sedan var det ingen som ville titta på tygprover i sammet, men nu har det kommit tillbaka. Jag tror det spelar mer roll inom modebranschen och för inredningstidningarna, säger Per-Jonas.
Kärstin guidar med säkra ögon för vad som är efterfrågat. Hon möter upp i en helt trendriktig grön outfit.
– Man kanske väljer en grå soffa och då är det en färgglad eller mönstrad kudde som ska läggas till.
Men de flesta kan välja färg på möbeln. Djurmotiv på kuddar är alltid populärt. Fotokonst på väggen är också något nytt. Se här, säger Kärstin och visar på en nyhet.
– Det här är gjort av petflaskor, vi har både kuddar och plädar som är tillverkade av det. Retro börjar också komma. Den här tvåarmade lampan som var så populär finns också nytillverkad, och den här, säger hon och visar en typisk 1960-tals lampa.
Det är rätt i taket i butikens omfångsrika lampdel.
– Lampor har blivit både en inredningsdetalj och för belysning, säger Per-Jonas.
Trenden spår naturmaterial, och hos Wiks finns lampor för alla smaker. En annan förändring i tiden är hur förvaringsmöbler köps.
– Förr var det vanligt att man köpte en hel uppsättning av höga skåp och samtidigt en lång förvaringsbänk/byrå i samma stil. Nu är det möbler som köps var för sig, säger Per-Jonas.
Ingen färg är främmande för Wiks möbler, allt går att få. Nyligen såldes en rosa fåtölj, helt trendriktigt att döma av vad trendspanare förutser. Manchester och mjukt material är inne. Det som märks är att skinnmöbler inte efterfrågas i samma utsträckning som för några år sedan.
– Men, det är alltid bra med en fåtölj i skinn, konstaterar Kärstin.
Hon ansvarar för inredning och presentartiklar och visar ett stort intresse för keramik – både bruksartiklar i glada färger, men också designade vaser. Att ha gröna växter är ett annat trendfenomen, men färskvara saknas i möbelaffären, som i stället kan ståta med en stor kaktus som pryder sin plats, men i konstmaterial.
– Alla är välkomna också nu, men måste vara friska. Vi har gott om utrymme så man behöver inte trängas. Branschen är mindre drabbad av Coronavirusets följder, men det har möjligen blivit något färre strökunder i butiken, säger paret Wik.
Inger Kraft Etzler