Många unga på populärt travläger i Hoting

Anatomilektion.

HOTING (SGT) På travbanan i Hoting har det inte varit sig riktigt likt i början av augusti. 30 unga hästentusiaster var på travläger och runt om i hagarna fanns inte de stora travarna utan bara små hästar. Det var bara ”Cool-Julle” som var lite större. Han är Bergsåkers travbanas kompetenta travskolehäst som dessutom har en populär blogg.
– Julle är klockren och passar bra i en nybörjargrupp. Han har varit så länge på travskolan i Bergsåker så han vet hur det är och kan det mesta, berättar Cassandra Svedlund, en av ledarna.
Hon har själv tävlat men är sedan flera år verksam på travskolan i Bergsåker.
”Cool- Julle” ger en kommentar i ett av sina blogginlägg:
”Har fått lära mig att Hotingtravet är synonymt med gästvänlighet. Om hela travsverige skulle agera som de aktiva på Hotingtravet gör, skulle vi inte brottas med problem att behöva bli flera. Då skulle alla vilja hålla på med trav. Sänder härmed en vädjan till de som bestämmer på Svensk Travsport. Skicka folk på studiebesök och utbildning till Hoting. De har fattat poängen. De har kärleken till hästen i centrum, gästvänlighet i överflöd och jobbar för att alla ska få uppleva det fantastiska med travet.”
Hotingtravet bidrar med hö och spån åt hästarna och så förstås allt som finns på travbanan. Logen har förvandlats till sovsal med madrasser och sovsäckar.
– De här ungdomarna svarar för återväxten på travbanorna, säger Anna-Karin Sjölund, också ledare på lägret.
– Ni har femton minuter på er att bli klara, sela, sätta på vagnen, klä på er och köra ut! säger Cassandra till sina travadepter som avslutar omsorgen med ryktning och tillsyn av sina tilldelade hästar.
Ponnyerna räcker till för alla deltagare. Några har sina egna hästar, andra kommer från basen i Bergsåker och i travskolans filial på Dannero.
Även om det är ett sommarläger handlar veckan också om att ta hänsyn till varandra, att kunna sköta om hästarna på rätt sätt – ”travattityden” är viktig. Det ingår också att lära sig om hästarnas anatomi.
Allvaret hos de unga travkuskarna går inte att ta miste på. Det är ingen romantisk hästdröm som går i uppfyllelse, utan stark och koncentrerad närvaro när hästarna selas och körs fram för första provrundan på travbanan.
– Det är alltid pirrigt från början, säger Noa, en av de fyra killarna som deltar i lägret. Jag har alltid gillat trav och jag ville prova på. Jag har ridit på stor häst och förut hoppade jag också, berättar han.
Några tjejer har redan licens, alla har tidigare ridit, men de är i allmänhet nybörjare i sulkyn. Övningarna och lektionerna ska ge fortsatt lust att köra trav.
– Det går så långsamt, jag är sist, säger en liten åttaårig tjej som aldrig suttit i en sulky förut.
– Smacka, smacka, säger Cassandra och uppmuntrar.
Teori och praktik, genomgång av hur de unga kuskarna kört och med en gedigen genomgång av schyssta värderingar och hänsyn både till varandra men också till hästarnas mående.
”Jag kan tänka mig att vara snäll hela året, bara jag får åka tillbaka hit nästa sommar. Jag har fått en skötare som heter Linn. En supertrevlig tjej, som är jätteduktig. Hon pysslar med mig jättebra. Flera Linn till travet!” tycker ”Cool-Julle” i sin blogg.
Hotings travbana fortsätter att leverera upplevelser!

Inger Kraft Etzler,
text och foto