KulTur i Muråsen populärt att besöka

Tommy Strömqvist, en tuffing till smed.

STRÖMSUND (SGT) Konst och konsthantverk i Strömsunds kommun visade på stor bredd när ateljéer och verkstäder höll öppet för några veckor sedan. Många besökare hittade vägen till konstnärer som arbetar med olika tekniker som målning, keramik, foto och broderi.
Vi lockades av skylten med Smide som återfinns i Murås längs 45:an. Där fanns, förutom smeden Tommy Strömqvist, också Karin Nilsén från Svaningen som tillfälligt huserade i en timmerstuga på smidestomten.
– Ta på dig hörselskydd! Det kommer att låta! uppmanade Tommy Strömqvist.
Han är nästan unik i branschen och öppnade smedjan 1986 och har levt på verksamheten sedan 1998.
– Det är inte många som försörjer sig på smide idag. Vi har ett smidesnätverk, men det är oftast hobbysmeder. Jag har mycket jobb söderöver och nu ska jag leverera en stor grind till Katrineholm, berättar Tommy, som gör de flesta jobben efter beställning.
– De stora grejerna är lite krävande, den här grinden görs helt klar här. Nu är jag lite jäktad för det är många som vill ha mina skohorn, säger han.
Två ton järn i olika dimensioner beställs regelbundet till Murås. Tommy jobbar på medan folk strömmar in. Han värmer järn, bankar ut i fjäderhammaren, förklarar och berättar för kunskapstörstande besökare om sitt arbete.
– Jag har märkt att många kvinnor är intresserade av smide. Kanske att ju mer teknologiskt samhället blir desto mer längtar vi tillbaka, säger Tommy.
Smideskonstens mästare berättar stolt att han gjort ljuskrona och lampetter till Hackås medeltidskyrka.
Vi går över gården till hantverkskollegan Karin Nilsén. Hon demonstrerar sin pappersklipp­nings­konst.
– Jag har slitit massor med saxar, särskilda siluettsaxar, och häromdagen fick jag en ny leverans från Tyskland, berättar Karin.
Mitt emot henne sitter Sven Wallberg som fått i uppgift att tillverka en vimpel med ett klipp. Han har valt att rita av och klippa ut konturerna av – en siluettsax.
– Jag använder aldrig linjal när jag klipper. Det ska vara lite krokigt, det jag håller på med är folkkonst! Jag började för ungefär tjugo år sedan att klippa och då gjorde jag träd. Alla mönster gör jag själv, jag tycker allt är roligt! säger Karin.
Engagerat berättar Karin Nilsén om projektet hon driver tillsammans med smeden Tommy Strömqvist.
– Jag har gjort en björn i siluett och den har sedan blivit modellen till en smidesskulptur. Den tycker jag att Strömsund ska köpa, säger hon och konstaterar att hon lobbar.
I timmerstugan finns två mindre modeller som smedhalvan Nina Alm från Tullingsås varit med om att smida.
– Det finns inga statyer i Strömsund. Den stora björnen ska bli 260 x 120 cm. Jag har föreslagit kommunen att köpa, men de uppmanar mig att skaffa sponsorer. Det är inte min grej, men de borde kunna köpa en smidd björn.
– Se på den här ritningen! Den är i naturligt storlek, säger Karin och får hjälp av smedhalvan att hålla upp det stora arket.
Besökarna håller med om att kommunen borde satsa på björnskulpturen.
I dagarna två strömmade besökarna in i ateljéerna som fanns att besöka i Gåxsjö, Hammerdal och Murås. Arrangörerna Bildkonsten och Hemslöjdskonsulenterna i regi­onen har anledning att vara nöjda med årets KulTur i länet.

Inger Kraft Etzler
Text och foto