Knallsuccé på jaktläger för ungdomar

Hela gänget vid Storstugan.Hela gänget vid Storstugan.

LANDÖN (SGT) Under den gångna helgen arrangerades ett läger för jaktintresserade skolungdomar på Renflomarken. För åttonde året i rad tillbringade elever och lärare tre dygn här för att jaga fågel, hare och älg. I år hade 27 stycken ungdomar anmält sig till lägret, vilket är rekordmånga.
– Vi har inte riktigt sovplatser för alla så vi har fått inkvartera några i Lillholmsjö, berättar Anders Magnusson, en av lärarna som följt med ut i skogen.
Ungdomarna går på skolorna Nyheden och Dille Gård i Krokom samt Änge skola, Cederbergsskolan i Föllinge och Torsta i Ås. De yngsta deltagarna går i årskurs 7 och de äldsta går sista året på gymnasiet. En del har redan skaffat jaktlicens.
Lägret kunde anordnas tack vare sponsorer som Jägarförbundet Mitt Norrland, Jägarförbundet Krokom och Jämtland Härjedalen Älghundsklubb. Området Renflomarken ägs av familjeföretaget Persson Invest som förvaltar egen skog i Jämtland.
– Vi har fått tillgång till det här fantastiska stället för att jaga småvilt en dag och älg en dag. Vi vill ge skolungdomar i kommunen möjlighet att vara med på praktisk jakt, säger Anders, som till vardags arbetar som matte- och NO-lärare på Cederbergsskolan i Föllinge. Han sitter även med i styrelsen för Jägarförbundet Krokom och arbetar med jägarexamensutbildning.
Anders Magnusson har varit med ända från början för femton år sedan. Då fanns det endast möjlighet att ordna endagsläger med småviltsjakt, men sedan de började hålla till på Renflomarken kan de också övernatta och jaga älg.
På den regniga lördagseftermiddagen stod harjakt på schemat, men gänget kom tillbaka till stugan tomhänta. Efter harjakten fick alla som ville prova på lerduveskytte med den kände skytteinstruktören Jocke Smålänning.
– Jag tycker att det är jättekul att vi har Jocke Smålänning här. Det är också någonting som drar och inspirerar ungdomarna, konstaterar Anders Magnusson och fortsätter:
– Jag hoppas verkligen att det här blir en liten kick in i jakten för de här ungdomarna och att de engagerar sig och blir medlemmar i Jägarförbundet.
Anders understryker hur mycket ungdomarna behövs. Det är de som är framtiden, menar han.
Många tjejer anmälde sig till årets ungdomsläger. Det gladde Marianne Åhlström, jägare och idrottslärare. Hon menar att tjejer överlag har börjat intressera sig för och blivit mer medvetna om jakt och vad den kan ge.
– Så var det inte för 30 år sedan, säger Marianne.
Lägerdeltagarna fick åka hem utan småvilt, men på söndagseftermiddagen meddelades att älgjakten varit mer lyckad då Gustav Engberg från Dille Gård gymnasium fällde sitt livs första älgtjur.

Stina Millner Palmqvist