I allra högsta grad vid liv – Strömsunds begravningsbyrå firar 110-årsjubileum

Agneta Johansson, ägare till Strömsunds begravningsbyrå och Mona Berg, anställd.

STRÖMSUND (SGT) En begravningsbyrå med anor är Strömsunds begravningsbyrå som firade 110-årsjubileum måndagen den 1 oktober. Bland fikagästerna fanns pastoratets präster och vänner som till exempel Ingela Holmgren.
– Jag ska ändra mina uppgifter i ”vita arket”. Jag har fått nya insikter om vad jag vill ha med, kanske en annan fond, kanske en annan typ av begravning, säger hon.
Ägaren Agneta Johansson säger att det är bra att tala om hur man vill ha det när den oundvikliga begravningen äger rum.
– De flesta vet inte vad man ska göra, och då finns vi. Jag har jobbat med det här i 26 år och för fem år sedan tog jag över Strömsunds begravningsbyrå. Det låter kanske konstigt, men jag har velat jobba med det här sedan jag var riktigt ung. Det är en fin känsla att kunna vara till hjälp i en svår stund, men när jag skulle skaffa mig utbildning så visste inte Arbetsförmedlingen var det fanns. Så jag gick parallellt på en begravningsbyrå. Jag har aldrig funderar på att byta yrke, säger Agneta.
Förändringar har skett, men det handlar också om lokala variationer.
– Det var vanligare förr att det var utbärningar till graven. Genom den nya gudstjänstordningen finns det nu fler variationsmöjligheter, säger Håkan Udd, präst på besök.
– Det kan aldrig vara fel att fundera på hur man vill ha det. Vill man inte ha en gudstjänst så finns det borgerligt begravningsalternativ. Det kommer också önskemål om modern musik, men det är konstigt att många vill ha det på CD trots att våra kantorer klarar av det, säger prästen Kennet Rova.
Begravningsbyrån har hand om alla typer av begravningar.
– Det har blivit vanligare med kremering. Det är som att många äldre inte vill vara till besvär, kanske har barn och släktingar långt borta. Det blir en minneslund eller en urngrav. Vi har inget colombarium här i Strömsund. En del säger också att det är mer miljövänligt med kremering. Det kan också vara en generationsfråga, säger Agneta Johansson. Hon understryker igen att det är bra att ha egna önskemål om sin begravning, för att ge en vägledning till efterlevande. Och ja, hon har skrivit ner sina egna önskemål.
Ett gammalt kvitto från 1918 berättar att begravningen gick på 75 kronor och 25 öre. Idag handlar det om kostnad från 7000 till 20-25000 kronor. Kista, transport, minnesstund med fika, blommor, annonser. Förr i tiden spikades kistan ihop hemma på gården, någon sykunnig granne fixade svepningen. För 26 år sedan då Agneta Johansson började berättar hon att det vanligt att anhöriga följde med när den döde hämtades.
– Nu är det väldigt sällan. Vi har också haft muslimer som anlitat oss, men då har vi bara skött hämtningen. De har en egen begravningsbyrå, men det finns plats på kyrkogården för muslimer.
Och så berättar hon en anekdot från den förra ägaren, Göthe Jönsson: Det var en man som ville provligga en kista. För att känna hur det känns.

Inger Kraft Etzler