Kirunaparet Grönberg fortsätter att satsa på Brattlianläggningen

Restaurangdel och loungehörna på anläggningen Brattli utanför Gäddede.

GÄDDEDE (SGT) Det har varit många turer kring anläggningen Brattli utanför Gäddede, sedan Strömsunds kommun sålde anläggningen för 10 år sedan. 2014 tog det företagsamma paret Jan Grönberg och Kirsi Säisä Grönberg från Kiruna över anläggningen från Cold Mountain Resort AB. Sedan dess har de renoverat och startat upp sin verksamhet där.
Paret har sin bas i Kiruna där de sedan tidigare bland annat driver ett hotell. De har även flera restauranger i Norrbotten och äger även ett företag som arrangerar skoterturer där turister får se norrsken.
Anledningen till att de köpte anläggningen Brattli var för att de hade pengar i en expansionsfond som de tänkt investera i Kiruna. När investeringsplanerna där stoppades av LKAB och tiden för investering löpte ut så blev de tvungna att köpa något och valet föll på Gäddede.
Det var hösten 2015 som den gamla värmestugan renoverades och blev till ett boende med åtta bäddar för skoterturister som vill komma för exklusiva guidade friåkningsturer med Jan, som är känd inom den extrema friåkningen.
De senaste två åren däremot har det varit lugnt med aktiviteter i Brattli, då livet ibland kan ta nya vändningar.
– Just nu händer det inte så mycket i Gäddede. Vi ska ner innan vintern, möjligtvis under augusti och byta fönster samt inreda ytterligare ett rum, säger Jan.
Jaså?
– Saken är den att vi investerar hårt i Kiruna just nu. Vårt hotell har gått med i Best Western och vi har i dagsläget 46 rum och håller just på att färdigställa de tre sista. Tidigare hade vi 32 rum. Sedan ska vi bygga en ny restaurang på 350 kvadratmeter samt en inomhusträdgård, så vår tid räcker inte riktigt till.
Det finns alltså inga planer på att sälja anläggningen i Gäddede?
– Enligt mig finns Sveriges bästa skoteråkning i Gäddede. Vi trivs förbaskat bra där och vi satsar. Förra hösten var vi där och renoverade garaget. Vi satte in en luftvärmepump till garaget för skoteråkarna, städade och målade upp så det blev tipptopp. Vi har fortfarande en framtidsdröm om att utveckla ytterligare, men det ligger lite längre fram i tiden.
Jan Grönberg utesluter inte möjligheten att bjuda in skoterturister till Gäddede i vinter trots ett fullspäckat schema uppe i Kiruna.
– Om allt går enligt planerna så kommer vi ha några grupper i Gäddede i vinter om det är bra snöförhållanden.
Lina Wahlnemo, text
Jan Grönberg, foto