5000 spelmän och besökare vid Rafnastämman

Norrlandsmästare när han var 22 år, nu 90, Enar Hjukström från Sorsele som bevarat den kända Granselepolketten och kompisen Bosse Pernbrink från Umeå – alltid i Ramsele vid Rafnastämman.

RAMSELE (SGT) Rafnastämmans Vänner arrangerar och håller ihop en stor händelse i Ramsele när upp emot 5000 spelmän och besökare kommer till byn. Spelmansstämman sker alltid tredje helgen i augusti, precis som det varit sedan 1997 då Ana-Dea Edman-Sundin skapade den allra första stämman.
– Vi väntar lika många som vanligt, och fortsätter i grundarens anda och är måna om spelmännen, säger Ing-Marie Nilsson, kassör i vänföreningen.
– Det enda vi inte rår över är vädret, säger kassören som ser till att förlusten från förra årets regniga stämma är täckt. Vädret blev nådigt ända till lördag eftermiddag då himlen öppnade sig.
– I år har vi råd med en förlust. Vi har många idéer men har fått råd från besökarna att inte ändra för mycket. Vi har en pärm med anmälningar från över 200 deltagare förra året som har lämnat synpunkter på vad de önskar. Det enda problemet är boendet, men i år blev det ändå rekord med antalet campare. Det kom uppemot 300 husvagnar och husbilar, själva campingen blir alltid full, men vi ordnar med ”spontancamping” på alla grönytor, inklusive fotbollsplanen. Folk vill komma allt tidigare och vill ha gott om tid att träffa gamla bekanta, berättar Ing-Marie.
”Spontancampingen” är kanske trots allt inte så spontan. Bakom ligger en stor organisation där campingrutor märks ut med pinnar och namnskyltar, soptunnor placeras och massor av brandsläckare sätt ut på grönytorna. Till och med el dras ut till camparna. Det är spelmännen sinsemellan som står för marknadsföringen.
– Det här är det bästa spelstället i hela Sverige. Jag har varit här i många år. Man älskar sånt här, säger Svenn Selfors från Fauske i Nordnorge.
Många personer i byn är engagerade och ställer upp som volontärer. Vänföreningens eget folk utgör ett åttiotal personer, sedan tillkommer medlemmar från hembygdsföreningen och jakt- och skytteklubben.
– Det är säkert minst 100 personer till slut, säger Ing-Marie som är mer känd som ”Rö’hatten” under stämmodagarna p g a den röda hatten som traditionsenligt åker fram ur garderoben varje år.
Det är väl organiserat med t ex kolbullegrupp, kaffeserveringsgrupp, lotterigrupp och bemanning i bagarstugan. Ordföranden i Vänföreningen, Ingemar Jonsson, berättar att varje gruppchef utser sina egna medarbetare.
– Annars skulle det inte fungera. Det är väl 16-17 olika grupper. Varje grupp får en budget och sedan redovisas resultatet när vi träffas allihop efter stämman. Nytt för i år är att vi serverar surströmming, Det började med att en kvinna från Norge bjöd på rakfisk (sik, öring och röding – en kusin till surströmmingen). Nu ska 140 personer äta rakfisk och 40 personer har beställt surströmming, berättar Ingemar Jonsson.
Veckan före själva invigningen är fylld av aktiviteter. Kantorn Kristina Jönsson svarar för att det serveras ”Spelmanssoppa” till vilken hennes man Henry hackat fem kilo lök som ska in i 20-25 liter vegetarisk linssoppa. Spelmän från södra Sverige till Nordnorge finns på plats flera dagar före själva invigningen och spontant spel hörs från hela hembygdsområdet alltmedan husbilar och husvagnar fyller på i väntan på högtidlig och rolig invigning i kyrkan.
– Det roligaste är nog buskspelet, och att taket ligger kvar på dansbanan med flera hundra spelmän som spelar är förunderligt. Då finns det ingen plats för dans, säger Ing-Marie, som dock inte trakterar något instrument själv.
– Man blir glad av musiken! Musiken finns för alla sinnesstämningar. Tyvärr är det klent med återväxten, medelåldern är hög, säger hon.
Under veckan spelas det i alla hörn och kanter. Tider har bokats in på logen för olika konstellationer, vad som ska spelas är annonserat på stämmans hemsida, där också noter finns att hämta till några låtar.
– Tänk att det kommer musikanter 150 mil härifrån för att spela gratis för oss, säger ordförande Jonsson.
Ingen entré tas, spelglädjen är fri. När allt tagit slut tar nästa storevenemang i Ramsele plats – Lastbilsträffen.
– Man hinner knappt landa, säger Ing-Marie Nilsson glatt.
Inger Kraft Etzler,
text och foto
Sven Magnusson, foto