Hervor och Solveig – Hotings eldsjälar

Hervor Dahlén och Solveig Abrahamsson är två driftiga damer som brinner för sin hembygd Hoting.

HOTING (SGT) Hervor Dahlén och Solveig Abrahamsson. Två starkt drivande kvinnor som värnar om bygden och dess invånare. Tillsammans har de fått till ett byakontor i Folkets Hus lokaler – till bybornas glädje. De är Hotings eldsjälar.
Det är en strålande sommardag. Hervor Dahlén har för vana att varje dag ta sig en stärkande morgonpromenad tillsammans med hunden Ludde förbi väninnan Solveig Abrahamsson på Folkets Hus i Hoting. Utanför leker förskolebarnen i parken mitt emot. Det är spännande tider nu konstaterar de båda. 1 april stod det klart att samhället får ett nytt byakontor. Tanken är att det ska bli en centralpunkt för byvaktmästeri, stöd till invandrare och allehanda sammankomster.
Kontoret är placerat på Folkets Hus med Solveig som anställd. Övriga arbetsinsatser sker på ideell basis och med personer som behöver arbetsträning och arbetspraktik. Byvaktmästare Leif Persson tillhör en av dem.
Det var 2017 som Bygdens intresseförening där Hervor Dahlén sitter med som ordförande, begärt pengar av kommunen för att återskapa det byakontor som tidigare låg mitt i centrala Hoting bredvid ICA-butiken. Strömsunds kommun beviljade dem 60 000 kronor som gjorde att de kunde inleda ett samarbete med Folkets Hus-föreningen om att kunna köpa de tjänster som behövdes i uppstartsfasen.
– Det handlar först och främst om enkel service. Alla serviceinstanser har ju försvunnit på byn och därför var och är Solveig väldigt viktig för så många. Många äldre hade inte dator och de visste inte vart de kunde vända sig. Likaså yngre. Sedan blev det invandrarna som behöver hjälp i kontakten med myndigheter och annat, inte minst att bli hänvisade till rätt ställe, berättar Hervor glatt.
Solveig Abrahamsson håller med att det är bra att ett byakontor finns. Framförallt att det finns någon som tar sig tid att hjälpa andra.
– Folk är ofta nöjda om de får omedelbar hjälp. Sedan kan jag kanske inte lösa allt omedelbart, men det mesta går att ta reda på om man har tid, säger hon.
Många beskriver Solveig som bygdens alltiallo. Hon har under många år haft daglig kontakt med alla – myndigheter, boenden och inte minst invandrarna. Den 8 april lurades hon att komma till byföreningens årsmöte just för att hon fått mer anställningstid på 25 procent, men avsikten var att överraska henne med utmärkelsen ”Årets Hotingbo”. En utmärkelse hon är väldigt stolt över.
– Det är ett kvitto på att du är så jäkla bra, utbrister Hervor varpå Solveig avfyrar ett bländade leende mot sin väninna.
Lina Wahlnemo