Tonårsliv i Föllinge

Emil, Anton och Moamaria är tre trettonåriga elever som går på Cederbergskolan i Föllinge.Emil, Anton och Moamaria är tre trettonåriga elever som går på Cederbergskolan i Föllinge.

FÖLLINGE (SGT) Anton, Emil och Moamaria är alla tretton år och går på Cederbergskolan i Föllinge. Vår ungdomsreporter, Joud Addas, träffade dem och undrade vad som är bra och dåligt med att vara tonåring där. Och vill de bo kvar?
Föllinge ligger ungefär 45 km från Krokom. Det är en liten by, där bor inte mer än 600 personer. I byn finns bland annat ett bibliotek, kommunens servicekontor, apotek, en Frendobutik, Tempo och en del annat. I skolan går ungefär 125 elever och många av dem åker buss från byarna i närheten. 
Hur är det då att vara tonåring i Föllinge?
– Pizzerian är det bästa med att bo här. 
Det säger Anton Krylén, som bor i Föllinge och Åkersjön. 
På fritiden brukar han hoppa studsmatta, cykla och spela fotboll. Det som gör att han gillar att bo i Föllinge är att han kan cykla, bada och fiska i sjön, men han tycker att det vore ännu roligare om de byggde en skateramp framför skolan. 
– Det som är dåligt är att byn ligger ganska långt från stan (Östersund), säger Anton.
Han vill flytta från Föllinge, men vill inte bo i en stad, så han vet inte riktigt.
En vanlig vecka för Anton ser ut ungefär så här:
Han går till skolan på morgonen. Fotbollsträning fyra gånger i veckan. Han cyklar och hoppar studsmatta.
– Jag tycker ungdomarna här ska åka in till stan när de kan, där finns mer att göra, det är hans tips.
Emil Agerwärn skulle helst vilja flytta till Östersund, för han vill bo i en stad. Han tycker att det bästa med att bo i Föllinge är att man har nära till alla kompisar. Men det är också dåligt, eftersom de kan komma hem till honom när som helst. De är med varandra från måndag till fredag och på helgen när man ska vila kommer de och vill vara med honom ändå.
– Jag gillar att bo i Föllinge för att det är fin natur och så gillar jag när man kan cykla på nylagd asfalt, säger han.
En vanlig vecka för Emil ser ut ungefär så här:
Han går till skolan på morgonen. Efter skolan äter han, går ut och hoppar studsmatta eller cyklar med kompisarna.
Moamaria Sparrock tycker och tänker på ett annorlunda sätt än vad Anton och Emil gör. Hon går i samma skola som dem, men bor i Valsjöbyn.
– Det bästa med att bo där är att det är nära till fjällen, säger hon.
Hon tycker också om att det inte bor så mycket folk där och att hon kan spela fotboll på sommaren.  Men ibland kan det också vara dåligt att det är för långt borta från allting och att det är få människor som bor där. Hon vill inte flytta från Valsjöbyn och tycker att det är lättsamt för henne att bo kvar. Om hon ska tipsa om vad som finns att göra för ungdomar i Valsjöbyn på sommaren så är det att bada, spela fotboll eller att cykla.
– För annars finns det inte mycket att göra där, säger hon.
En vanlig vecka för Moamaria ser ut ungefär så här:
Hon åker buss till skolan, ca 67 km.
Efter skolan tar hon bussen hem igen, äter och sover.
På fritiden brukar hon vila och ibland klippa gräs. Och till sommaren planerar hon att vara hemma, ta det lugnt och åka till fjällen med familjen.
JOUD ADDAS