Viltspaning efter Björnvägen

Hällingsåfallet efter Björnvägen.Hällingsåfallet efter Björnvägen.

I Sveriges björnrikaste trakt finns det självklart en björnväg, kort och gott kallad Björnvägen, och den går på västra sidan av Vattudalen. Här är chansen god att få se björn och annat vilt, som älg, rådjur, rovfåglar, tjäder och orre.
Söder om Strömsund går väg 339 mot Laxsjö och Föllinge och efter någon mil finns en avtagsväg mot Bågede.
I trakten är det gott om björnhistorier, som denna: En gång krockade en bilist med en björn, just här. Björnen klämdes fast under bilen, bet i sin ilska sönder ett däck och slet det från fälgen – och tog sig loss. Bilen blev bara skrot men björnen klarade sig.
Vid Stor-Ringsjön är det extra stor chans att få se björn. Här görs de flesta björnobservationerna och det är vid Stor-Ringsjön som den kände naturfotografen Bertil Pettersson brukade ta sina björnbilder.
En undersökning av dna i björnspillning som utfördes för några år sedan visar att björnstammen i Strömsunds kommun är stor. Det är rentav så att kommunen hamnar bland de björntätaste platserna i världen.
Inventeringen visade att det då i hela länet fanns ca 1000 brunbjörnar varav 300-400 i Strömsunds kommun.
Och om det nu skulle slumpa sig så att björnen inte har lust att visa sig längs med Björnvägen är det värt besväret att ta sig hit bara för att få se och lyssna på Hällingsåfallet, norra Europas största kanjon.
Vattendimman i luften och dånet skapar en mäktig atmosfär och vem vet – kanske har också en björn lust att stanna till och njuta av pampig natur?
Efter Hällingsåfallet passar det kanske bra med en paus på Frostviken Keramik. Här finns både café och keramikutställning/försäljning.
Missar man att få se björn eller andra vilda djur efter vägen kan man fortsätta till Gäddede och Frostvikens Naturrum.
Här i anslutning till turistbyrån finns möjlighet att se det mesta av den lokala floran och faunan!